keto ja kilpirauhanen

Carola pudotti ketoruokavaliolla 36kg kilpirauhasen vajaatoiminnasta huolimatta

Onko mahdollista saada vähennettyä 36kg rasvaa kehosta pois vajaassa 2 vuodessa, vaikka kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja autoimmuunisairaudesta mihin on kortisonilääkitystä?

Kyllä on! Ainakin ketoruokavaliolla ja vielä ilman rajua nälkää.

Ketoruokavalio muutti Carolan elämän täysin. Hän haluaa jakaa tarinansa kannustaakseen sinua uskomaan, että kilpirauhasen vaajatoiminta ei ole este isollekaan painonpudotukselle. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, mitä kaikkea voitkaan saavuttaa tämän herkullisen ja hyvinvointia tehokkaasti tukevan ruokavalion avulla.

Päästetään Carola ääneen!

Carola ennen ketoruokavalion aloitusta
Carola ennen ketoruokavalion aloitusta
Carola pudotti 36 kiloa ketoruokavaliolla
Carola tänään 36 kiloa kevyempänä ja hyvinvoivana

Kiloja kertyi, vaikka söin standardin mukaan ”hyvää tavallista kotiruokaa”

Olin vuosia aikaisemmin tiputtanut useita kiloja vähähiilarisella ruokavaliolla, joten hiilihydraattien karsimista ei ollut ihan vierasta minulle. Mutta kilot olivat tulleet korkojen kanssa takaisin, aina kun palasin entiseen ruokavalioon.

Ylipaino on kertynyt ja kiloja olen tiputtanut vuosien varrella useita kertoja. Olen syönyt minulle sopimatonta ruokaa, mikä tarkoittaa omalla kohdallani paljon hiilihydraattipitoista ”tavallista kotiruokaa”. En ole koskaan ollut karkkihiiri, enkä pullaihminen.

Eli söin standardin mukaan ”hyvää ruokaa”, mutta omalle keholleni aivan liikaa hiilihydraatteja. Lisäksi söin myös aivan liian usein (3h välein).

Minulla on ollut uupumusmasennusta useita jaksoja, on ollut insuliiniresistenssiä, on ollut lääkitystä ja niistä sivuvaikutuksena valitettavasti painonnousua. Ja vaikka laihdutusyrityksiä on ollut lukuisia, en ole ennen ketoilua löytänyt sopivaa tapaa lopullisesti päästä ylipainostani eroon.

Kamppailu painon kanssa alkoi jo lapsena

Ensimmäinen kerta, kun huomasin etten ollut samankokoinen, kuin muut lapset oli  ensimmäisen luokan valokuvauksissa (olin tuolloin vasta 7 -vuotias).

Valokuvaaja pisti minut todella hoikan luokkakaverin viereen istumaan. Siitä tajusin, kuinka iso olin verrattuna muihin tyttöihin. Ja siitä asti olen yrittänyt syödä vähemmän kuin muut, jotta olisin kuin muut, mutta silti olin aina isompi.

Yläasteella tuli kuvioihin lyhyt syömishäiriöjakso, mutta se ei onneksi jatkunut kuin muutaman kuukauden. Lukiossa olin jatkuvalla dieetillä, rasvaa piti varoa ja tämä jatkui aikuisuuteen. Oli jaksoja, kun olin normaalipainoinen, mutta sitten taas paino kertyi eri syistä.

Mukaan elämäni matkakumppaniksi tuli kilpirauhasen vajaatoiminta sekä harvinainen autoimmuunisairaus, mihin minulla on nyt elinikäinen kortisonilääkitys.

Huomasin matkan varrella, kuinka aina tuli kovaa väsymystä sen jälkeen, kun olin syönyt hiilihydraattipitoisia ruokia. Aloin niitä välttämään. Jossain vaiheessa vatsa ei enää kestänyt kotimaisia viljojakaan ja niistä ”oli pakko” luopua. Silloin ruokavalio ei ollut kovinkaan monipuolinen, koska tietoa ei ollut tarpeeksi.

Kysyin lääkäriltä jos pääsisin ravintoterapeutin juttusille, mutta lääkärin mielestä piti vain syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Klassinen vastaus…

Terveellinen ketoruokavalio sopii kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle.

Ketoruokavalion aloitus

Elämäntaparemonttini ketoilun parissa alkoi toukokuussa 2021. Liukastuin jäällä joulun aikaan ennen tätä ja lonkan rustorengas vaurioitui. Minulla oli kovat kivut, eikä kipulääkkeilläkään kunnolla saatu kipua kuriin. Eli liikkumaan en todellakaan silloin päässyt.

Ortopedin käskystä oli pakko laihduttaa ainakin 30kg ennenkuin pääsisin leikkaukseen.

Ruokavaliosta piti aloittaa, mutta miten?

Aloitin niinkuin monesti aikaisemmin vähäkalorisella ruokavaliolla (1200kcal). Olin silloin kovissa kivuissa, olin masentunut, nälkä oli kova, ja olin varma etten tähän pystykään.

Mutta jotenkin oli vain pakko päästä liikakiloista eroon! Kokeilin tätä 2kk, enkä grammaakaan saanut pois, vaan tuli +5kg tilalle ja masennuin entisestään.

Mutta mitä tapahtui? Miksi tuli lisäkiloja?  Uskon, että jatkuvan laihduttamisen aiheuttama hormoniepätasapaino, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä kortisonilääkitys sotkivat suunnitelmiani. Paino ei siis pudonnut, vaikka olin jatkuvasti kalorivajeessa. Kaikki ruoat punnitsin grammatarkasti ja laitoin kaikkia makroja laskevaan sovellukseen ylös!

Pakko oli löytää minulle toinen sopiva keino saada liikakiloja pois. Googlasin ja löysin samana päivänä alkavan ketovalmennuksen ja aloitin heti.

Apuna oli netissä tapahtuva valmennus ja siihen facebook-ryhmä, josta sain vertaistukea muilta valmennukseen osallistujilta. Siinä valmennuksessa ei ollut valmiita ruokaohjeita ja oli rankkaa tietää mitä syödä, mutta olin päättäväinen.!

Parissa kuukaudessa sitten alkoi tapahtumaan, silloin tippui 9 kg. Tämähän toimii, ja innostuin!

Vaatteet istuivat heti paremmin ja lonkkakivut vähenivät huomattavasti. Siis vain muutaman viikon sisällä, kun söin niin terveellistä (tulehdusta vähentävää) ruokaa.

3kk sisällä ketoilun aloituksesta sain lopettaa kipulääkkeet kokonaan. Olin syönyt niitä jo yli 8 kk ajan joka päivä useita eri lääkkeitä.

7 kuukauden kuluttua ketoilun aloituksesta olin jo 20 kg kevyempi. 1 v 4kk kuluttua olin saanut karsittua -30kg pois ja nyt on vaakalukema tällä hetkellä -36kg ja olen menossa kohti -40kg.

Eihän ne menetyt kilot kerro kaikkea. Olo on matkan varrella muuttunut paljon! Olen 55 -vuotias, teen kokopäivästä 3 vuorotyötä sairanhoitajana ja energiaa riittää, vaikka työtaakka onkin joskus aivan käsittämätön.

Aloitin nyt vasta vajaat 2kk sitten treenaamisen, eli olin 1 v 8kk aikana pelkällä ketoruokavaliolla saanut yli 30kg pois.

Muutosmatkan motivaattorit

Mitä motivoi jatkamaan tällaisella pitkällä muutosmatkalla? Asetin tavoitteita itselleni. Ensin halusin vain päästä lonkkaleikkaukseen, jotta saisin kivut pois. Mutta kun kivut loppuivat (en koskaan tarvinnutkaan leikkausta) minun päätavoite muuttui.

Minulla on omalla elämäntapa matkallani ollut


1) Suuri päätavoite oli alusta -30kg, nyt on muuttunut, uskallan myös sanoa että vielä pääsen loppu tavoitteeseen -45 kg vuoden sisällä.
2) on aina ollut pienempiä osatavoitteita (pieneksi menneitä vatteita=”tavoitevaatteet” sopisi taas)
3) Aina joka -10kg kohdalla pääsisin johonkin matkalle (rakastan matkustamista)
4) ja oli vielä pieniä tavoitteita matkan varrella. Tällaisia voi esim olla seuraava -1kg, tai 79,9 kg kun olen vuosia painanut yli 80 kg jne.

Ketopolku – Alkeet valmennus

Löysin Ketopolku – Alkeet valmennuksen syksyllä 2022 ja ilmoittauduin mukaan. Olen osallistunut matkani varrella moneen erilaiseen valmennukseen.

Mistään muualta en ole saanut ketoilusta niin kattavaa tietopakettia, kuin tässä valmennuksessa. Ja vielä joka päivälle valmiita herkullisia ja helppoja ruokaohjeita. Valmennuksen Facebook -ryhmässä on kannustavaa meininki, mistä saan apua kaikenlaisiin kysymyksiin ja hyviä vinkkejä sujuvaan arkeen omalle muutosmatkalleni.

Onhan minulla välillä ollut motivation puutetta, mutta valmentajista ja muista valmennukseen osallistujista saa apua, innostusta, tsemppiä.

Itse innostun myös, kun saa lukea muiden onnistumisesta ja yhdessä tsempataan eteenpäin päivä kerralla.

Haluan nauttia elämästä ja olla terve myös tulevaisuudessa

Matkan varrella olen nyt ajatellut uutta päätavoitetta matkallani. Teen itse työtä todella sairaiden potilaiden kanssa. Olen todennut, että haluan ihan itseni vuoksi tehdä parhaani, jotta pysyisin mahdollisimman terveenä myös vanhana!

Ystävät ja työkaverit ovat nyt alkaneet kysymään, koska meinaan palata ”tavalliseen normaaliin ruokavalioon”? Minusta tämä on nykyään normaali ruokavalio, miksi palata sellaiseen missä ei ollut hyvä olla?

Tästä on tullut minulle elämäntapa, olo on hyvä, kivut ovat kokonaan hävinneet ja on ihanan energinen pirteä olo.  Usko minua, ketoruokavalio todellakin toimii tehokkaana painonpudotuskeinona kilpirauhasen vajaatoiminnasta huolimatta!

Ennen ketoruokavalion löytämistä en olisi koskaan voinut uskoa, että elämäntaparemontti voikin olla nautinnollista ja hauskaa! Sekä todella palkitsevaa.

Miltä kuulostaa, olisiko kokeilemisen arvoista?

Mikäli kaipaat apua aloitukseen, seuraava Ketopolku – Alkeet starttaa 3.4.2023.

Lue lisää valmennuksesta ja lähde mukaan TÄÄLTÄ.

Ketoverkkovalmennus

7 ajatusta aiheesta “Carola pudotti ketoruokavaliolla 36kg kilpirauhasen vajaatoiminnasta huolimatta”

 1. Oliko kalorit matalat kestolla vai saiko syödä kaloreissa enemmän. Minulla on myös kilpparin vajaatoiminta ja kituuttaminen ei toimi. Nyt ohje on 2200 kaloria ja mietin onko se liikaa. Toki tämä itsellä on koe, löytää sopiva alku energia määrä mistä sitten voi lähteä supistamaan jos tarve.

   1. Hei Sanna, kiitos hyvästä kysymyksestä! Ketoruokavaliolla ei tarvitse kituuttaa kalorivajeessa, sillä ruokavalion teho perustuu sen hormonaaliseen vaikutukseen, ei kaloreiden laskemiseen ja rajoittamiseen. Eli jos olet aloittamassa ketoruokavaliota, suosittelen että nyt on aika päästää kokonaan irti ”kalori-ajattelusta”, sillä se ei toimi.

    Jos syöt esimerkiksi kalorillisesti saman verran donitsia tai lohisalaatin, niiden vaikutukset kehoosi ovat aivan erilaiset. Donitsin jälkeen verensokerisi ampaisee raketin lailla ylös ja kehosi joutuu erittämään ison määrän insuliinihormonia laskeakseen sen alas. Lohisalaatti puolestaan vaikuttaa verensokeriisi hyvin maltillisesti. Kun verensokeri ei nouse rajusti, insuliinihormoniakin tarvitaan vähemmän. Insuliinihormonin kontrollointi on avainasemassa painonpudotuksessa ja -hallinnassa.

    Keskity siis syömään aitoa, puhdasta ruokaa ja tarkkaile hiilihydraattien määrää kaloreiden sijaan 🙂

 2. Mahtava, toivoa antava tarina saman asian kanssa kamppaileville.Onneksi on näitä ihania ketovalmentajia jotka auttavat ihmisiä elämäntaparemontin tiellä.Kiitos.

  1. Kiitos paljon kivasta kommentista Leena. On iso ilo olla avuksi 🙂 Ja kyllä, toivon ja uskon vahvasti, että tämä Carolan muutostarina innoittaa muitakin kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa kamppailevia kokeilemaan terveellistä ketoruokavaliota.

 3. Hei, itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja olen ollut ketolla tammikuun puolivälistä. Painoa on pudonnut 5kiloa. Kilpirauhasen arvot ovat heitelleet kovasti ja on ollut haastavaa löytää oikeaa annosta. Painokaan ei ole koommin enää tippunut. Olisi mukava kuulla, että miten muilla kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä ketoilevilla on arvot pysyneet tai miten kauan kesti löytää oikea annostus?

  1. Hei Heidi. Kiitos kommentista. Kiva kuulla, että olet aloittanut ketoruokavalion 🙂

   Ketoruokavalio saattaa alkuun aiheuttaa juurikin tuota kilppariarvojen muutosta, ennenkuin tilanne tasaantuu. Ymmärrän, että se voi olla haastavaa lääkityksen suhteen. Miten kauan tilanne tulee kestämään, on varmasti hyvin yksilöllistä. Mikäli blogia lukee joku, jolla on tästä kokemusta, toivotaan heiltä kommentteja asiaan!

   Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan on hyvin tärkeää noudattaa terveellistä ketoruokavaliota ja tarjota keholle ravintorikasta ruokaa. Olethan varmistanut saavasi ruokavaliosta tarpeeksi jodia ja seleeniä? Kelp-levä on hyvä jodin lähde ja seleeniä on muun muassa parapähkinöissä.

   Mainitsit painonpudotuksen loppuneen. Onko sinulla tarvetta pudottaa vielä painoa ja jos on, oletko kokeillut muuttaa jotain ketoruokavaliossasi jumin selättämiseen?

   Tänne saa kommentoida tai sitten voit laittaa mulle vaikka sähköpostia asiasta, jos haluat keskustella lisää tilanteestasi ja mahdollisen painojumin selättämisestä.

   Autan mielelläni 🙂 Sähköpostiosoitteeni on sari @ketocoachsari.com

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *