keto ja kilpirauhanen

Carola pudotti ketoruokavaliolla 45kg kilpirauhasen vajaatoiminnasta huolimatta

Onko mahdollista saada vähennettyä 45kg rasvaa kehosta, vaikka kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja autoimmuunisairaudesta, mihin on kortisonilääkitystä?

Kyllä on! Ainakin ketoruokavaliolla ja vielä ilman rajua nälkää.

Ketoruokavalio muutti Carolan elämän täysin. Hän haluaa jakaa tarinansa kannustaakseen sinua uskomaan, että kilpirauhasen vaajatoiminta ei ole este isollekaan painonpudotukselle. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, mitä kaikkea voitkaan saavuttaa tämän herkullisen ja hyvinvointia tehokkaasti tukevan ruokavalion avulla.

Päästetään Carola ääneen!

Kiloja kertyi, vaikka söin standardin mukaan ”hyvää tavallista kotiruokaa”

Olin vuosia aikaisemmin tiputtanut useita kiloja vähähiilarisella ruokavaliolla, joten hiilihydraattien karsimista ei ollut ihan vierasta minulle. Mutta kilot olivat tulleet korkojen kanssa takaisin, aina kun palasin entiseen ruokavalioon.

Ylipaino on kertynyt ja kiloja olen tiputtanut vuosien varrella useita kertoja. Olen syönyt minulle sopimatonta ruokaa, mikä tarkoittaa omalla kohdallani paljon hiilihydraattipitoista ”tavallista kotiruokaa”. En ole koskaan ollut karkkihiiri, enkä pullaihminen.

Eli söin standardin mukaan ”hyvää ruokaa”, mutta omalle keholleni aivan liikaa hiilihydraatteja. Lisäksi söin myös aivan liian usein (3h välein).

Minulla on ollut uupumusmasennusta useita jaksoja, on ollut insuliiniresistenssiä, on ollut lääkitystä ja niistä sivuvaikutuksena valitettavasti painonnousua. Ja vaikka laihdutusyrityksiä on ollut lukuisia, en ole ennen ketoilua löytänyt sopivaa tapaa lopullisesti päästä ylipainostani eroon.

Kamppailu painon kanssa alkoi jo lapsena

Ensimmäinen kerta, kun huomasin etten ollut samankokoinen, kuin muut lapset oli  ensimmäisen luokan valokuvauksissa (olin tuolloin vasta 7 -vuotias).

Valokuvaaja pisti minut todella hoikan luokkakaverin viereen istumaan. Siitä tajusin, kuinka iso olin verrattuna muihin tyttöihin. Ja siitä asti olen yrittänyt syödä vähemmän kuin muut, jotta olisin kuin muut, mutta silti olin aina isompi.

Yläasteella tuli kuvioihin lyhyt syömishäiriöjakso, mutta se ei onneksi jatkunut kuin muutaman kuukauden. Lukiossa olin jatkuvalla dieetillä, rasvaa piti varoa ja tämä jatkui aikuisuuteen. Oli jaksoja, kun olin normaalipainoinen, mutta sitten taas paino kertyi eri syistä.

Mukaan elämäni matkakumppaniksi tuli kilpirauhasen vajaatoiminta sekä harvinainen autoimmuunisairaus, mihin minulla on nyt elinikäinen kortisonilääkitys.

Huomasin matkan varrella, kuinka aina tuli kovaa väsymystä sen jälkeen, kun olin syönyt hiilihydraattipitoisia ruokia. Aloin niitä välttämään. Jossain vaiheessa vatsa ei enää kestänyt kotimaisia viljojakaan ja niistä ”oli pakko” luopua. Silloin ruokavalio ei ollut kovinkaan monipuolinen, koska tietoa ei ollut tarpeeksi.

Kysyin lääkäriltä jos pääsisin ravintoterapeutin juttusille, mutta lääkärin mielestä piti vain syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Klassinen vastaus…

Terveellinen ketoruokavalio sopii kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle.

Ketoruokavalion aloitus

Elämäntaparemonttini ketoilun parissa alkoi toukokuussa 2021. Liukastuin jäällä joulun aikaan ennen tätä ja lonkan rustorengas vaurioitui. Minulla oli kovat kivut, eikä kipulääkkeilläkään kunnolla saatu kipua kuriin. Eli liikkumaan en todellakaan silloin päässyt.

Ortopedin käskystä oli pakko laihduttaa ainakin 30kg ennenkuin pääsisin leikkaukseen.

Ruokavaliosta piti aloittaa, mutta miten?

Aloitin niinkuin monesti aikaisemmin vähäkalorisella ruokavaliolla (1200kcal). Olin silloin kovissa kivuissa, olin masentunut, nälkä oli kova, ja olin varma etten tähän pystykään.

Mutta jotenkin oli vain pakko päästä liikakiloista eroon! Kokeilin tätä 2kk, enkä grammaakaan saanut pois, vaan tuli +5kg tilalle ja masennuin entisestään.

Mutta mitä tapahtui? Miksi tuli lisäkiloja?  Uskon, että jatkuvan laihduttamisen aiheuttama hormoniepätasapaino, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä kortisonilääkitys sotkivat suunnitelmiani. Paino ei siis pudonnut, vaikka olin jatkuvasti kalorivajeessa. Kaikki ruoat punnitsin grammatarkasti ja laitoin kaikkia makroja laskevaan sovellukseen ylös!

Pakko oli löytää minulle toinen sopiva keino saada liikakiloja pois. Googlasin ja löysin samana päivänä alkavan ketovalmennuksen ja aloitin heti.

Apuna oli netissä tapahtuva valmennus ja siihen facebook-ryhmä, josta sain vertaistukea muilta valmennukseen osallistujilta. Siinä valmennuksessa ei ollut valmiita ruokaohjeita ja oli rankkaa tietää mitä syödä, mutta olin päättäväinen.!

Parissa kuukaudessa sitten alkoi tapahtumaan, silloin tippui 9 kg. Tämähän toimii, ja innostuin!

Vaatteet istuivat heti paremmin ja lonkkakivut vähenivät huomattavasti. Siis vain muutaman viikon sisällä, kun söin niin terveellistä (tulehdusta vähentävää) ruokaa.

3kk sisällä ketoilun aloituksesta sain lopettaa kipulääkkeet kokonaan. Olin syönyt niitä jo yli 8 kk ajan joka päivä useita eri lääkkeitä.

7 kuukauden kuluttua ketoilun aloituksesta olin jo 20 kg kevyempi. 1 v 4kk kuluttua olin saanut karsittua -30kg pois ja nyt on vaakalukema tällä hetkellä -45kg

Eihän ne menetyt kilot kerro kaikkea. Olo on matkan varrella muuttunut paljon! Olen 55 -vuotias, teen kokopäivästä 3 vuorotyötä sairanhoitajana ja energiaa riittää, vaikka työtaakka onkin joskus aivan käsittämätön.

Aloitin nyt vasta vajaat 2kk sitten treenaamisen, eli olin 1 v 8kk aikana pelkällä ketoruokavaliolla saanut yli 30kg pois.

Muutosmatkan motivaattorit

Mitä motivoi jatkamaan tällaisella pitkällä muutosmatkalla? Asetin tavoitteita itselleni. Ensin halusin vain päästä lonkkaleikkaukseen, jotta saisin kivut pois. Mutta kun kivut loppuivat (en koskaan tarvinnutkaan leikkausta) minun päätavoite muuttui.

Minulla on omalla elämäntapa matkallani ollut


1) Suuri päätavoite oli alusta -30kg, mutta sehän saavutettiin jo kauan sitten!
2) on aina ollut pienempiä osatavoitteita (pieneksi menneitä vatteita=”tavoitevaatteet” sopisi taas)
3) Aina joka -10kg kohdalla pääsisin johonkin matkalle (rakastan matkustamista)

Löysin Ketopolku valmennuksen syksyllä 2022 ja ilmoittauduin mukaan. Olen osallistunut matkani varrella moneen erilaiseen valmennukseen.

Mistään muualta en ole saanut ketoilusta niin kattavaa tietopakettia, kuin tässä valmennuksessa. Ja vielä joka päivälle valmiita herkullisia ja helppoja ruokaohjeita. Valmennuksen Facebook -ryhmässä on kannustavaa meininki, mistä saan apua kaikenlaisiin kysymyksiin ja hyviä vinkkejä sujuvaan arkeen omalle muutosmatkalleni.

Onhan minulla välillä ollut motivation puutetta, mutta valmentajista ja muista valmennukseen osallistujista saa apua, innostusta, tsemppiä.

Itse innostun myös, kun saa lukea muiden onnistumisesta ja yhdessä tsempataan eteenpäin päivä kerralla.

Mikäli tahdot kuulla lisää Ketopolku-valmennuskokemuksistani, se onnistuu TÄÄLTÄ!

Haluan nauttia elämästä ja olla terve myös tulevaisuudessa

Matkan varrella olen nyt ajatellut uutta päätavoitetta matkallani. Teen itse työtä todella sairaiden potilaiden kanssa. Olen todennut, että haluan ihan itseni vuoksi tehdä parhaani, jotta pysyisin mahdollisimman terveenä myös vanhana!

Ystävät ja työkaverit ovat nyt alkaneet kysymään, koska meinaan palata ”tavalliseen normaaliin ruokavalioon”? Minusta tämä on nykyään normaali ruokavalio, miksi palata sellaiseen missä ei ollut hyvä olla?

Tästä on tullut minulle elämäntapa, olo on hyvä, kivut ovat kokonaan hävinneet ja on ihanan energinen pirteä olo.  Usko minua, ketoruokavalio todellakin toimii tehokkaana painonpudotuskeinona kilpirauhasen vajaatoiminnasta huolimatta!

Ennen ketoruokavalion löytämistä en olisi koskaan voinut uskoa, että elämäntaparemontti voikin olla nautinnollista ja hauskaa! Sekä todella palkitsevaa.

Miltä kuulostaa, olisiko kokeilemisen arvoista!

Vai epäilyttääkö ketoruokavalion vaikutus kilpirauhaseen?

Ketoilun parissa pyörii monenlaisia myyttejä ja osa niistä koskee kilpirauhasen toiminnan hidastumista ketoruokavaliolla!

On todella tärkeää, että jaamme oikeaa tietoa asioista.

 Saimmekin asiakkaaltamme todella mielenkiintoisen kysymyksen ja halusimme heti jakaa vastauksen teillekin. 

📌Kysymys kuului näin:
”Kuuntelin instassa toisen vhh/keto valmentajan liveä ja hän painotti sitä, että on liian rankkaa keholle jos menee suoraan ketoon. Kilpirauhanen voi ”suuttua” siitä. Mitä ajatuksia tästä? Itselle keto uusi asia joten moni asia mietityttää.”

📌Ja me vastasimme:
Oikein hyvä kysymys! 🙌 Kilpirauhasen ”suuttuminen” ketoilusta on aika yleinen väärinkäsitys. Tämä ajatus juontaa juurensa siitä, että ketoillessa T4 – ja TSH -hormonien määrä todellakin alenee jonkin verran, MUTTA elimistön herkkyys näille hormoneille myös paranee ketoillessa. Tästä syystä niitä ei enää tarvita yhtä paljon, kuin aiemmin. 😊

Haluatko kuulla lisää lääketieteellistä faktaa asiasta?

Meidän Premium Personal Keto Program-valmennuksessa työskentelevä asiantuntijalääkäri Ari Miettinen on tehnyt kilpirauhasesta kattavan videon YouTubeen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *