hormonitasapaino

Hormonitasapaino

Hormonitasapaino on avainasemassa tehokkaassa painonpudotuksessa ja hyvinvoinnin tukemisessa. On siis aika kiinnittää huomio hormonitasapainoon ja unohtaa iänikuinen kaloreiden tuijottaminen.

Mikäli painonhallinta olisi kiinni pelkistä kaloreista ja näin helppoa, uskon että huomattavasti pienempi osa ihmisistä kärsisi paino-ongelmista. Totuus on kuitenkin se,  että rasvanpolttoa säätelevät hormonit.  Kun ne ovat tasapainossa, niin elämä luistaa mallikkaasti eikä rasvaakaan liialti kerry kroppaan.  

Mikäli kärsit jonkin hormonin toimintahäiriöstä, tilanne on aivan toinen. Hormoniepätasapaino voi vaikuttaa hyvinkin rajusti elämääsi. Sen vuoksi erilaisten hormoneiden toiminnan ymmärtäminen on todella tärkeää, kun halutaan ylläpitää optimaalista hyvinvointia sekä rasvaprosenttia. 

Unohda kaloreiden laskeminen

Tiesitkö, että järkevä painonpudotus ja hyvinvoinnin tukeminen on jotain ihan muuta, kuin kaloreiden laskemista?

En koskaan kehota kaloreiden laskemiseen, vaan tarkastelemaan asiaa siitä näkökulmasta, miten syömäsi ruoka vaikuttaa kehosi hormonitoimintaan. 

Mikäli hormonisi ovat jostain syystä joutuneet aikojen saatossa epätasapainoon, ne alkavat aiheuttaa monia ongelmia kuten rasvan kertyminen kehoon, iho- ja kuukautisongelmat sekä univaikeudet. 

Insuliinihormoni

Yksi yleisin hormoniongelma on insuliinihormonin toimintahäiriö, jota kutsutaan insuliiniresistenssiksi. Insuliini on rasvan varastointihormoni. Niin kauan kuin sinulla on sitä veressäsi, et voi polttaa rasvaa.  Rasvanpoltto-ongelmien lisäksi insuliiniresistenssi altistaa myös erilaisille sairauksille, kuten kakkostyypin diabetes ja metabolinen oireyhtymä. 

Insuliinihormoni laskee verensokeria. Aina kun syöt, verensokerisi nousee ja haimasi erittää insuliinia laskeakseen sen takaisin alas. 

Jos syömäsi ruoka on hyvin hiilihydraattipitoista, verensokerisi nousee todella paljon ja kehosi erittää myös insuliinia enemmän, kuin hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla.  Tämän vuoksi ketoruokavalio on hyvä tapa kontrolloida kehosi insuliinitasoja. 

Mikäli  syöt monta ateriaa päivässä, haimasi erittää insuliinia usein ja tämä voi ylläpitää veren insuliinipitoisuutta jatkuvasti niin, että rasvanpoltosta tulee miltei mahdotonta. Tämän vuoksi aterioiden rajoittaminen muutamaan kertaan päivässä, eli pätkäpaastoaminen on hyvin tehokas tapa polttaa rasvaa. 

Insuliinihormoni ei tokikaan ole ainoa hormoni, joka vaikuttaa rasvankertymiseen ja hyvinvointiin. 

Stressihormoni kortisoli

Stressihormoni kortisoli voi myös olla syypää itsepintaiseen vatsamakkaraan. Kortisoli purkaa lihaksistasi sokereita stressireaktion yhteydessä ja tämä sokeri puolestaan taas nostattaa verensokeripitoisuutta, joka johtaa kohotessaan insuliinihormonin eritykseen. 

Stressinhallinta onkin siis äärimmäisen tärkeää taistelussa kiloja vastaan. Toki stressi aiheuttaa sinulle paljon muitakin ongelmia, kuten unettomuutta ja vatsavaivoja. Stressinhallintaan kannattaakin ehdottomasti panostaa, jo ennen kuin stressi tuntuu todella kovalta. Ennaltaehkäisy on paljon helpompaa, kuin ongelmien hoito! 

Suosittelen ehdottomasti lempeää asennetta elämään niin painonpudotuksessa kuin muissakin elämän osa-alueilla. Esimerkiksi kovasta “pakkoliikunnasta” luopuminen voi tuoda hyviä tuloksia myös painonpudotusrintamalla! 

Kova liikunta on aina stressitekijä elimistölle ja jos arki on jo ennestään kuormittavaa, niin silloin kehon pitää antaa levätä, ei missään nimessä rääkätä sitä lisää.  

Sukuhormonit

Myös sukuhormonit, kuten estrogeeni ja testosteroni vaikuttavat rasvan kertymiseen.  Estrogeeni on naishormoni, joka vastaa naisellisista muodoista. Se kerää rasvaa alavartaloon reisiin, lantiolle ja takapuoleen sekä rintoihin. 

Vaikka estrogeeni onkin naishormoni ja sitä on naisten kehossa huomattavasti enemmän kuin miehillä, se voi aiheuttaa myös miehille ongelmia!  Mikäli olet mies ja sinulle on ajan kanssa kehittyneet “man boobsit”, eli rintasi ovat suurentuneet, nyt kannattaa olla kuulolla! 

Ongelma nimittäin kielii estrogeenidominanssi nimisestä ongelmasta.

Suurentuneet rinnat kehittyvät miehille, joiden estrogeenitasot ovat nousseet liian korkealle. Yleensä syypää tähän ovat huonot ravitsemustottumukset. Ylipaino ja insuliiniresistenssi aiheuttavat estrogeenidominanssia. Niin naisille kuin miehillekin. 

Estrogeenidominanssi on hormoniepätasapainotila, jossa kehossa on liikaa estrogeenihormonia. Tämä aiheuttaa muun muassa erilaisia kuukautisongelmia ja rasvan liiallista kertymistä kehoon. 

Miehillä liika estrogeeni laskee mieshormoneiden tasoja, joten sen aiheuttamat terveysongelmat eivät koske ainoastaan naisia! Kun mieshormonit alkavat estrogeenin vaikutuksesta laskemaan, miehen veto alkaa loppumaan. 

Energiaa ei tunnu olevan edes sängystä ylös pääsyyn, saatikka sitten sängyssä tapahtuviin hommiin. Myös lihaskasvu on heikkoa, koska kehossa ei ole tarpeeksi testosteronia. 

Estrogeenidominanssi altistaa myös hormonaalisille syöville, joten siihen kannattaa suhtautua tosissaan! Riski tähän kasvaa vaihdevuosien jälkeen, jolloin kehossa alkaa olemaan paljon “huonoa”, mahdollisesti syöpää aiheuttavaan muotoon muuttuvaa estrogeenia. 

Hormonitasapainosta huolehtimalla arki sujuu huomattavasti mukavammin

Kun saat hormonitasapainosi kuntoon, arki alkaa luistamaan mukavammin ja rasvanpolttokin saa varmasti täysin uutta puhtia sen seurauksena!

Hormonitasapainon saavutat: 

✅ Noudattamalla terveellistä ketoruokavaliota 

✅ Pätkäpaastoamalla

✅ Stressinhallinnalla 

✅ Liikkumalla järkevästi 

Miltä kuulostaa, olisiko kokeilemisen arvoista? 🙂

Mikäli tarvitset apua alkuun päästäksesi, ota rohkeasti yhteyttä!

Rakkaudella, Sari

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *