“Olenkohan jo ketoosissa? “ Pohtii usein ketoruokavalion aloittanut elämäntaparemppaaja.
Ketoosilla on paljon terveyshyötyjä ja ketoaineita mittaamalla voit varmistaa syöväsi hiilihydraatteja itsellesi sopivissa määrin.
Ketoosi
Hiilihydraatit varastoituvat elimistössäsi lihaksiin ja maksaan sokerivarastoksi.
Tätä sokerivarastoa kutsutaan glykogeenivarastoksi. Kun hiilihydraattien saantia vähennetään rajusti, glykogeenivarastot eivät enää täyty ja ne alkavat kulumaan loppuun.
Elimistösi reagoi vähenevään energiaan alkamalla tuottamaan rasvasta “vaihtoehtoista energiaa” eli ketoneita. Näitä ketoneita muodostuu sekä ravinnosta saatavasta rasvasta, että sinun omasta rasvavarastostasi.
Tilaa, jossa elimistösi saa energiansa ketoneista, kutsutaan ketoosiksi.
Ketoosia puolestaan kutsutaan monesti negatiivisessa mielessä “selviytymistilaksi”, mitä se onkin, mutta ei missään nimessä pahanlaatuinen sellainen.
Sinulla on luonnostaan kyky varastoida rasvaa juurikin tällaisen “selviytymistilan” uhan vuoksi. Tila on kehittynyt ihmiselle, jotta hän selviäisi hengissä aikana, jolloin ruokaa ei ole saatavilla.
Syömättömyysjaksot ovat biologisesti täysin luonnollisia ihmiselle ja siksi kehosi voikin äärimmäisen hyvin paastotessasi.
Se käyttää tuolloin elimistöön varastoitua rasvaa vararavintonaan, juuri kuten luonto on tarkoittanutkin. Ketoosissa rasva palaa ja paino putoaa luonnollisesti.
Ketoosin terveyshyötyjä
Ketoosi on oivallinen rasvanpolttokeino, mutta sillä on myös paljon terveydellisiä hyötyjä.
Ketoruokavalio tasapainottaa kehosi hormoneita ja sen avulla voikin päästä eroon monista terveysongelmista.
Esimerkiksi aknea, insuliiniresistenssiä, monirakkulaista munasarjaoireyhtymää (PCOS), kuukautisongelmia ja estrogeenidominanssia, kilpirauhasongelmia sekä lisämunuaisen uupumusta voidaan hoitaa tehokkaasti ketoosilla.
Ketoosista voidaan saada apua myös korkeaan verenpaineeseen sekä kolesteroliarvoihin ja sen on todettu olevan myös tehokas apu masennuksen ja aivosairauksien, kuten epilepsian hoidossa.
Kuinka nopeasti pääset ketoosiin
Ketoosiin pääsyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten aiemmat ruokailutottumukset, metabolinen terveys, ikä ja aktiivisuustaso.
Aloittelijan ketoosiin pääsyyn menee noin 3 – 7 päivää.
Jos olet noudattanut ketoruokavaliota ja pätkäpaastoa pitkään ja kehosi on hyvin rasva-adaptoitunut (eli tottunut käyttämään rasvaa energianlähteenä), pääset takaisin ketoosiin n. 12 -24 tunnissa ruokavaliolta poiketessasi.
Miksi ketoosin mittaaminen kannattaa?
Yleensä hiilihydraatit pyritään pitämään ketoruokavaliolla noin 20 gramman tietämissä.
Osa ihmisistä sietää enemmän hiilihydraatteja kuin toiset. Tähän vaikuttavat samat tekijät, kuin ketoosiin pääsyyn nopeudessakin.
Mielestäni ketoruokavalio ei tarkoita sitä, että tarvitsee aina syödä mahdollisimman vähän hiilihydraatteja -toisin kuin joskus väitetään.
Ei ole olemassa mitään ulkopuolista “kiveen hakattua totuutta” siitä, mikä on juuri sinulle päivittäinen hiilihydraattien määrä, millä sinä pääset ketoosiin.
Henkilökohtainen optimaalinen hiilihydraattien taso löytyy siis kokeilemalla.
Sen vuoksi ketoosin mittaamisesta voi olla suurta hyötyä, jos et ole varma omasta hiilihydraattiensietokyvystä.
Ketoosin mittaaminen eri tavoin
Ketoaineiden mittaaminen virtsasta ja hengityksestä
Virtsatikut ja hengityksen ketoaineita mittaavat laitteet toimivat ketotaipaleen alussa ihan hyvin, sillä ne ilmoittavat, milloin elimistö on alkanut tuottamaan ketoneita. Ketoaineita mittaavia virtsatikkuja saat ostettua esimerkiksi apteekeista.
Ongelmia alkaa kuitenkin esiintymään pidempään ketoillessa.
Yhtäkkiä ketoaineiden määrä laskee, ilman että tälle olisi mitään ruokavaliosta löytyvää selitystä.
Tässä kohtaa voit itseasiassa onnitella itseäsi!
Kehosi on alkanut ketoadaptoitumaan, eli se käyttää nyt tehokkaammin tuottamansa ketoaineet energiaksi. Katsos kun virtsaan ja hengitykseen erittyvät ketoaineet poistuvat niiden mukana elimistöstäsi, eli ne menevät täysin hukkaan!
Ketoadaptaatio tarkoittaa siis sitä, että elimistösi on oppinut käyttämään ketoaineita optimaalisesti energiakseen.
Ketoadaptoituminen kestää huomattavasti ketoosiin pääsyä kauemmin. Yleisesti noin 5 viikkoa, mutta joillain tähän voi mennä jopa kuukausia.
Virtsatikut ja hengitystesterit voivat kuitenkin olla oivia apuvälineitä ketoruokavalion alkumetreillä.
Ketoaineiden mittaaminen verestä
Ketoaineiden mittaaminen verestä on kaikkein tehokkain ketoosin seuraamisen muoto.
Verestä otettaessa saat reaaliaikaista ja luotettavaa tietoa kehosi ketoosi-tilasta. Kannatan ehdottomasti tätä vaihtoehtoa ketoosin seurantaan, varsinkin niille, jotka ovat ketoilleet jo hieman pidempään.
Lisäksi tällä mittarilla voi mitata myös verensokeriarvoja.
Verensokerin mittaaminen on mielenkiintoista hommaa ja pystyt sen avulla selvittämään miten erialiset ruoka-aineet sekä paastoaminen vaikuttavat sinun arvoihisi.
Paras aika mitata ketoosia
Tietyt osat kehostasi (aivot, veren punasolut ja osa silmien soluista) tarvitsevat glukoosia toimiakseen.
Jos et syö tarpeeksi hiilihydraatteja tämän tarpeen täyttämiseksi, kehosi pitää huolen glukoosin tuottamisesta.
Tietyt osat kehostasi (aivot, veren punasolut ja osa silmien soluista) tarvitsevat glukoosia toimiakseen.
Jos et syö tarpeeksi hiilihydraatteja tämän tarpeen täyttämiseksi, kehosi pitää huolen glukoosin tuottamisesta.
Maksa ja munuaisen kuoriosa valmistavat tarvittavan määrän glukoosia glukoneogeneesi nimisen prosessin avulla proteiinista ja rasvasta.
Pääasiallisesti tämä tapahtuu yöaikaan, kun paastoat. Sen vuoksi verensokerisi saattaa olla aamuisin korkeampi, kuin päivällä aterioiden jälkeen. Mitä korkeampi verensokerisi on, sitä matalammat ketoarvosi ovat sillä hetkellä. Eli jos mittaat ketoarvosi vain kerran päivässä, kannattaa mittailla vasta päivän ensimmäisen aterian jälkeen.
Liikunta voi myös vaikuttaa ketoarvoihisi. Liikunnan kestosta ja intensiteetistä riippuen ketoarvot voivat nousta tai laskea liikuntasuorituksen aikana. Tämän vuoksi ketoosin mittaamista kannattaakin välttää heti liikunnan jälkeen.
Kiitos kun luit :)
Jos uskot tämän artikkelin kiinnostavan myös muita ketoilijoita, ethän epäröi jakaa sitä eteenpäin somessa!
Näin autat minua tavoittamaan ja auttamaan vieläkin isompaa yleisöä.
Olen hyvin iloinen avustasi,
Sari
Lähteet:
Autan ketoruokavalioon tutustuneita löytämään itselleen optimaalisen tavan syödä, jotta he voivat vihdoin saavuttaa unelmakehonsa pysyvästi.