Karnivoriruokavalio

Kokemuksia karnivori-ruokavaliosta

Karnivori-ruokavalio sisältää ainoastaan eläinperäisiä tuotteita. Kokeilin karnivori-ruokavaliota alkuvuodesta 2021. Kokeiluni kesti viitisen kuukautta. Tässä artikkelissa jaan omat kokemukseni sekä yleistä tietoa tästä ruokavaliosta kanssasi.

Blogini sisältää affiliatemarkkinointia, linkkien sekä mainosbannereiden muodossa. Tällaiset linkit olen merkinnyt postauksissani (* Affiliatemarkkinointi tarkoittaa sitä, että saan näiden linkkien ja mainosten kautta pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteita. Noilla komissioilla ylläpidän tätä blogia ja nettisivujani. Kiitos avustasi 🙂

Tällä kertaa käsittelyssä on kokemuksia karnivori-ruokavaliosta

Havahduin siihen, että en ole juurikaan kirjoitellut omia kuulumisiani tänne sitten blogin julkaisun. Tänään korjataan tämä asia!

Eli pitkästä aikaa tarinoita omasta elämästäni. Tällä kertaa käsittelyssä on kokemuksia karnivori-ruokavaliosta.

Rakastan tehdä erilaisia ruokavalioon liittyviä “ihmiskokeita” itselläni. 

Viime aikaisin kokeiluni oli karnivori -ruokavalio

Karnivori-ruokavaliolla syödään ainoastaan eläinperäisiä tuotteita.

Se siis poikkeaa hyvin paljon valmennuksessani pääasiallisesti käyttämästäni terveellisestä ketoruokavaliosta, joka liputtaa runsaan kasvisten syönnin puolesta. 

No miksi ihmeessä minä sitten päädyin kokeilemaan jotain ihan muuta, mitä “saarnaan” työkseni asiakkailleni? Antakaahan kun selitän 🙂 

Karnivori-ruokavalio eliminoi kasvitoksiinit ja voi näin ollen parantaa niille herkän hyvinvointia

Kasveilla on “aseita” taistelussa meitä vastaan. Näitä aseita kutsutaan kasvitoksiineiksi. Kasvitoksiinit ovat myrkkyjä, jotka eivät aiheuta sinulle välitöntä hengenvaaraa. 

Kasvitoksiinit voivat kuitenkin aiheuttaa paljon erilaisia ongelmia, kuten autoimmuunisairauksia ( mm. psoriasis, lupus, nivelreuma, Crohnin tauti, ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS), keliakia ja Hashimoton -tauti (Berry, 2020)).   

Ne voivat myös estää mineraalien täydellisen imeytymisen kehoosi, jolloin voit alkaa kärsimään esimerkiksi raudan puutteesta. 

Miksi lähdin kokeilemaan karnivori-ruokavaliota

Oma vatsani on äärimmäisen herkkä. Minulla on ollut IBS-oireita niin kauan, kuin jaksan muistaa. 

Lisäksi minulla on ollut paha insuliiniresistenssi ja estrogeenidominanssi sekä lisämunuaisen uupumus. 

Nämä kaikki ovat onneksi lieventyneet ketoilun ja pätkäpaaston myötä, mutta en silti ole kuitenkaan päässyt täysin eroon näistä ongelmista. 

Vatsani närkästyy hyvin herkästi ja minun pitää todella kiinnittää huomiota siihen, miten ateriani koostan, jotta se pysyy tyytyväisenä. 

Vuosikausia kestänyt jojo-laihduttaminen, erilaiset ruokavaliokokeilut (olin esim. soijalla, sokerilla ja vehnällä elävä vegaani monta vuotta..) stressi ja huonot unet ajoivat hormonitoimintani todella jumiin.  

Karnivori-kokeiluni lähti siis liikkeelle halusta testailla, mitä vaivoilleni tapahtuu, kun eliminoin kaikki kasvitoksiinit pois ruokavaliostani. 

Negatiivisia kokemuksia karnivori-ruokavaliosta

Aloitin karnivori-kokeiluni tämän vuoden alussa. Kokeiluni kesti yhteensä viitisen kuukautta.

Vatsaongelmat

Itse asiassa tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tätä ruokavaliota kokeilin.

Ensimmäinen kertani kaatui jatkuvaan huonovointisuuteen (oksetti ruuan jälkeen) ja rankkoihin vatsavaivoihin.  

Vatsani oli jatkuvasti sekaisin niin, että se alkoi jo todella haittamaan arkeani. Luovutin tuolloin noin kuukauden kuluttua. 

Luin jo tuolloin, että nuo vatsavaivat johtuvat suoliston adaptiovaiheesta ja että ne poistuisivat ajan mittaan, kunhan elimistö tottuisi uuteen ruokavalioon. 

En kuitenkaan jaksanut kärsiä niitä läpi. 

Päätin tätä toista kokeilua aloittaessani, että tällä kertaa en anna periksi vatsaongelmille! 

Ajattelin, että tämä olisi oli myös käytännössä paljon helpompaa nyt, kun työskentelen kotona, toisin kun viime kokeiluni aikana. 

Aloitin hommat ja vanha tuttu vatsaongelma “hyökkäsi” kehiin miltein samantien.

Tällä kertaa en kokenut sitä sellaista oksettavaa huonovointisuutta mitä viimeksi, mutta olin valitettavasti taas “naimisissa” vessanpöntön kanssa. 

Ei kiva.. Mutta olin päättänyt, että periksi ei nyt anneta! 

Tällä kertaa jatkoin siis sinnikkäästi ja kaikista pahin sekamelska vatsassa tasaantuikin hieman muutaman viikon kapinoinnin jälkeen.

Uskalsin siis elää suht normaalia elämää, kunhan varoin vessan läheisyydestä poistumista heti ruokailun jälkeen. 

Kuvioihin ilmestyi kuitenkin uusia, aiemmin kokemattomia haasteita. 

Lihaskivut

Pohkeeni alkoivat särkemään todella kovaa. Kipu oli välillä niin sietämätöntä, että jouduin ottamaan siihen jopa särkylääkettä. 

Uskon tämän johtuneen elektrolyyttien vähyydestä. 

Sparrausta kokeneemmalta kollegalta

Olin kuitenkin hieman epävarma ja halusin keskustella asiasta jonkun kanssa, kenellä on itseä enemmän osaamista asiassa. 

(Muutenkin sitä tarvitsee aina välillä jonkun tsemppaamista näissä hommissa)

Varasin tapaamisen Yazka Love:n kanssa, jolla on itseäni enemmän kokemusta karnivori-ruokavaliosta.

Oli mukavaa vaihtaa ajatuksia itseä näissä asioissa kokeneemman henkilön kanssa. Suuret kiitokset siis hänelle tapaamisestamme 🙂

Yazkan neuvojen perusteella aloin mm. tankkaamaan hyvälaatuista magnesiumia (vaihdoin käyttämääni merkkiä) ja viinikiveä.

Lisäksi käytin (kuten toki edelleen käytän) runsaasti hyvälaatuista suolaa. 

Noh, viinikivi ei sitten myöskään sopinut vatsalleni. En ole koskaan kuullut kenenkään valittavan tällaista ongelmaa, mutta se nyt osui omalle kohdalleni 🙁  

Olen testaillut viinikiveä nyt karnivorista luovuttuanikin ja edelleen vatsa lähtee toimimaan liian reippaasti, mikäli otan sitä 1/ 3 teelusikallista enempää.. tuo ⅓ osa teelusikallista tarjoaa niin vähän kaliumia, että se ei riittänyt kehoni tarpeisiin. 

Kokeilin myös syödä välillä avokadoa (joo, ei eläinkunnan tuote..), jotta saisin tarpeeksi kaliumia. En kuitenkaan päässyt näiden avulla eroon noista jalkakivuista. 

Lisäksi kokeilin lisätä myös ravintohiivaa ruokiini, sillä myös B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa noita kipuja. Toki karnivori-ruokavaliolla pitäisi saada tarpeeksi B-vitamiinia jo ravinnostakin, sillä liha sisältää sitä runsain mitoin. Ei apua… 

Olin kuitenkin päättänyt toteuttaa tämän ruokavaliomuutoksen ja tavoitteeni oli toteuttaa sitä ainakin puolivuotta, jollei pidempäänkin. 

Kitkuttelin siis eteenpäin näiden ongelmien kanssa. 

“Naistenvaivat”

Viimeinen niitti tuli kuitenkin naistenvaivojen muodossa. Aika nopeasti huomasin ensin kuukautisten muuttuvan todella kivuliaiksi. 

Ei kiva! Noh, ainahan sitä muutaman päivän voi kärsiä, mutta sen lisäksi jo kauan sitten kadonneet pahat PMS-oireet alkoivat palaamaan elämääni. 

Olin hirveän harmissani, sillä toivoin karnivori-ruokavalion tasapainottavan estrogeenidominanssiani.

Estrogeenidominanssi on tila, jossa kehossa on liikaa estrogeenihormonia. 

Kehon ylimääräistä estrogeenia saadaan poistettua mm. syömällä päivittäin runsaasti ristikukkaisia kasviksia ja käyttämällä jodia sisältävää Kelp-levää. Nämä tietenkin loistivat poissaolollaan karnivori-ruokavaliolla.

Voit lukea lisää  estrogeenidominanssista ja sen hoidosta täältä. 

PMS-oireiden ilmestyttyä e siis enää riittänyt, että muutama päivä kuukaudesta meni pilalle, vaan paha olo näiden asioiden tiimoilta alkoi olemaan enemmän sääntö kuin poikkeus. 

Eli kiitti, mulle riitti! 

Vaikka nämä kaikki olisivatkin jossain vaiheessa poistuvia “adaptaatio-oireita”, en halunnut enää käyttää tulevia viikkoja ja kuukausia niiden kanssa kärsien. 

Aloittelin kasvisten takaisin lisäämisen. 

Olin todella yllättänyt, miten helposti se onnistui! Vatsani ei juurikaan reagoinut asiaan, pientä turvotusta lukuunottamatta (tämä on minulle todella pientä, siihen nähden mitä vatsalleni voi tapahtua..). 

Olen kuitenkin mieluummin hieman “hiilariturvoksissa”,  kuin naimisissa sen vessanpöntön kanssa 😀 

Ja arvatkaa mitä kävi jalkakivuille..? Kivut hävisivät muutaman (vihersmoothie)päivän jälkeen! 

Uskon näiden oireiden ja niiden häviämisen perusteella, että kehoni kaipaa kasviksia toimiakseen oikein. Tokihan niissä kasviksissakin on paljon eroja keskenään. 

Aion ehdottomasti jatkaa matkaa vältellen kaikista eniten kasvitoksiineja sisältäviä kasveja, sillä uskon että kehoni voi paremmin, kun pidän tuon määrän alhaisena. 

Nyt toivon kovasti, että myös naishormonit tasapainottuvat yhtä reippaalla tahdilla, kuin mitä jalkakivut ja vatsaongelmat hävisivät.. 

Nähtäväksi jää, olisi todella mukavaa, jos koko kesää ei tarvitsisi kärvistellä niiden takia. 

Positiivisia kokemuksia karnivori-ruokavaliosta

Ei niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin! Kaikki kokemukseni karnivori-ruokavaliosta eivät todellakaan olleet negatiivisia. 

Ruokavalio oli erittäin tehokas rasvanpolttaja! 

Uskon hyvin minimaalisten hiilihydraattien (esim.kananmunassa on muutama hiilari..) laskeneen kehoni insuliinitason hyvin alas. 

Rasva nimittäin lähti palamaan aivan huikeaa vauhtia. 

Mieli oli sen puolesta todella hyvä ja olisinkin tämän vuoksi varmasti jatkanut tätä hommaa pidempäänkin, mikäli noita kaikki edellä mainittuja ongelmia ei olisi ilmaantunut. 

Ajatukseni karnivori-ruokavaliosta

Uskon edelleen ihan täysin siihen, että moni kasvitoksiineille herkkä voi saada karnivori-ruokavaliosta apua terveysongelmiin. 

Se on varmasti myös rasvanpoltto-ominaisuuksiltaan todella ylivoimainen ruokavalio moneen muuhun nähden. 

Täytyy myöntää, että olen pettynyt omiin kokemuksiini. 

Olisin halunnut kerryttää enemmän omakohtaista kokemusta myös siksi, että voisin auttaa muita halukkaita karnivori-ruokavalion aloittamisessa. 

Katselin tuossa jo hieman karnivori-valmentajakurssiakin, mutta taitaa nyt ainakin tällä haavaa jäädä hankkimatta. 

Mutta eihän sitä koskaan tulevaisuudesta tiedä. Ehkäpä innostunut vielä joskus antamaan karnivori-ruokavaliolle uuden mahdollisuuden! 

Nyt kuitenkin kesä jatkuu kotimaisista kasviksista ja mansikoista nauttien 🙂 

Oletko sinä kokeillut karnivori-ruokavaliota? 

Mikäli vastasit kyllä, olisi todella kiva kuulla sinun karnivori-kokemuksistasi! 

 Lähteet: 

Berry, K. (2021). 10 AUTOIMMUNE Conditions Benefit from CARNIVORE Diet (Research) 202110 AUTOIMMUNE Conditions Benefit from CARNIVORE Diet (Research) 2021 – YouTube

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *