Tässä artikkelissa perehdytään siihen, mitä luuliemi on, millaisia terveyshyötyjä siitä on sinulle ja kuinka sitä valmistetaan.
Mitä luuliemi on?
Luuliemi on nimensä mukaisesti luista keitettävää lientä.
Luulientä nautitaan joko sellaisenaan kylmänä tai kuumana juomana. Sitä voi myös lisätä erilaisiin ruokiin makua ja ravinteita antamaan.
Luulientä on helppo käyttää päivittäin osana ketoruokavaliota. Se kannattaa, sillä liemi sisältää paljon terveyttä ja hyvinvointia tukevia aineita.
Näitä aineita ovat muunmuassa kollageeni ja gelatiini. Ne vahvistavat suoliston terveyttä ja parantavat vastustuskykyä. Tämä on todella tärkeää, koska terve suolisto on hyvinvointimme perusta.
Kollageeni auttaa myös hiuksia, kynsiä ja ihoa pysymään terveinä ja toimintakykyisinä. Elimistön kyky valmistaa kollageenia vähenee iän myötä.
Gelatiini taas auttaa pitämään nivelet terveinä ja toimintakykyisinä.
Luuliemi sisältää myös aminohappoja, mineraaleja ja kivennäisaineita.
Saat luuliemestä parhaat terveysvaikutukset, kun nautit sitä säännöllisesti. Suosittelen vähintään muutamaa kertaa viikossa.
Itse yritän nauttia luulientä päivittäin (tässä kuitenkin painotus sanalla YRITÄN.. ).
Luuliemi ja pätkäpaasto
Pätkäpaastoilijoita kiinnostaa varmasti, voiko luulientä käyttää paaston aikana. Se kun sisältää paljon elektrolyyttejä ja näin ollen voi kuulostaa hyvältä paastojuomalta.
(Jos olet kiinnostunut aloittamaan pätkäpaastoilun, lue oppaani aloittelijoille).
Mielestäni luulientä ei kuitenkaan kannata käyttää paaston aikana.
Ihan siitä syystä, että luuliemi sisältää jonkin verran, pääasiallisesti proteiinista tulevia, kaloreita ja aminohappoja.
Näin ollen luuliemi rikkoo paastosi ja sen nauttiminen kannattaakin aina ajoittaa syömisikkunan sisään. (Dr.Berry 2019, DeLauer 2018).
Luuliemi on esimerkiksi erinomainen ja suositeltava tapa purkaa paasto, mikäli haluat tehdä sen mahdollisimman ravintorikkaalla tavalla.
Miten luulientä valmistetaan?
Perusajatuksena luuliemen tekoon on se, että siinä voidaan käyttää mitä tahansa saatavilla olevia luita.
Kanan, naudan, poron, kalan luita, joista lihat voi käyttää muuhun ruokaan.
Jos käytät putkiluita niin ne pitäisi olla katkaistuja, että luuydin pääsee sulamaan liemeen.
Luut joissa on jänteitä ja lihaa tuovat erinomaista makua liemeen. Lisäksi nivelten pehmytkudoksista sulaa hyviä ravinteita.
Keitokseen on hyvä lisätä omenasiiderietikkaa. Se pilkkoo luista mineraaleja.
Lisää 4 litraan vettä noin 2 rkl etikkaa. Mielestäni enempi on parempi (tämä tosin on täysin makuasia!).
Kannattaa maistaa ja lisätä etikkaa sekä suolaa tarpeen mukaan. Muista, että suola on erittäin tärkeää kehollesi!
Koska keittoaika on pitkä (12-48 tuntia), niin helpoin tapa valmistaa liemi on tehdä se crock potissa eli haudutuskattilassa.
( Itse aloitin “luuliemiurani” keittämällä sitä kattilassa, mutta aika nopeasti totesin sen olevan hyvin rasittavaa touhua. Crock pot:in hankittuani liemien keittely muuttui huomattavasti miellyttävämmäksi kokemukseksi. Suosittelenkin ehdottomasti sellaiseen sijoittamista! )
Kun liemi on valmis, niin siivilöi se, jäähdytä ja annostele vaikkapa sopivan kokoisiin pakastusrasioihin.
Voit myös pakastaa lientä jääpalamuotteihin ja käyttää niitä lihaliemen tapaan ruuanvalmistuksessa.
Luuliemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Suosittelen siis ehdottomasti sen pakastamista!
Kun lämmität lientä voit lisätä nokareen voita makua ja energiaa antamaan. Ota mukaan lämpöiseksi juomaksi vaikka vaellusretkelle.
Luuliemireseptejä
Mikäli päädyt keittämään luuliemesi itse, netin ihmeellinen maailma on reseptejä pullollaan.
Monissa niissä suositellaan paahtamaan luut ennen keittelyn aloittamista, mutta en ole koskaan itse kokeillut sitä (ihan kaikkeen ei pysty.. :D) .
Ehkäpä se kuitenkin antaisi liemeen vieläkin enemmän makua.. Kiinnostaisi kyllä kuulla, miten asian laita on.
Jos siis olet kokeillut luuliemen valmistusta paahdetuista luista, jaa ihmeessä kokemuksesi asiasta kanssamme!
Tässä lopuksi sinulle yksi luuliemiresepti, jolla on kokkailtu lientä meidän perheessä monet kerrat 🙂
Maukas kanaluuliemi
Noin 800g maustamattomia broilerin siipiä
n. 4 litraa vettä
(halutessasi mausteita oman mieltymyksen mukaan esim.kurkuma, inkivääri, sipuli,pippuria)
n.2-5 rkl omenasiiderietikkaa
n.3 tl Himalajan suolaa
Kiehauta nelisen tuntia. Nosta siivet pois liemestä, jäähdytä ja perkaa niistä lihat. Käytä lihat haluamallasi tavalla, esimerkiksi pizzan päällä.
Pistä kaikki jäljelle jäävä (luut + rustot) takaisin pataan keittymään. Anna kiehua 12-48 tuntia.
Siivilöi, anna jäähtyä ja nauti 🙂
Tämän liemen voit toki keittää mistä tahansa luista, joten anna mennä vaan, mikäli luita löytyy jo ennestään esim. pakastimesta.
Kiitos kun luit!
Mikäli uskot muidenkin hyötyvän tämän postauksen sisällöstä, ethän epäröi jakaa sitä eteenpäin somessa.
Lähteet:
Dr.Berry (2019) What can you Drink while Intermittent Fasting? (Fast Breakers 2021)
What can you Drink while Intermittent Fasting? (Fast Breakers 2021) – YouTube
DeLauer, T. (2018) Fasting Guidelines: What You CAN and CANNOT Drink- Thomas DeLauer
Fasting Guidelines: What You CAN and CANNOT Drink- Thomas DeLauer – YouTube
Keto Coach Sari on sertifioitu ketovalmentaja ja hyvinvointibloggaaja. Hän tarjoaa henkilökohtaista keto – ja pätkäpaastovalmennusta netin välityksellä.
Hei Sari.
Todella mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu juttu luuliemestä. Suosittelen vahvasti kaikille sen lukemista. Itse olen myös luulientä keitellyt ja yritän sisällyttää sen osaksi jokapäiväistä terveellistä ruokavalioo. Kiitos Sari.
Mukava kuulla, että olet löytänyt luuliemen osaksi terveellistä ruokavaliotasi Leena 🙂
Ja kiitos paljon myös palautteestasi!
Sain idean tähän postaukseen blogini lukijalta.
Otan aina mielelläni uusia ideoita vastaan, joten ethän epäröi kertoa, jos sinulla on mielessä jokin aihe, mistä haluaisit lukea lisää.
Hei Sari!
Testailin tota kanalientä ja hyvää tuli. Kakskikymmentä tuntia keittelin, jonka jälkeen luut murenivat sormien välissä. Jotain niistä luista suli liemeen, kun niin pehmenivät. On tosi hienoa ottaa kaikki hyöty vähemmän arvostetuista eläimen osista. Kiitos tästä blogista tosi hyödyllinen!
Hei Risto, todella kiva kuulla että kokeilit ja tykkäsit ohjeesta 🙂 On aivan totta, että luut pehmenevät pitkään keitettäessä ja silloin niistä todellakin saa vielä enemmän ravinteita irti. Kiitos myös palautteestasi, mielestäni on erittäin tärkeää jakaa tietoa siitä, miten voimme paremmin hyödyntää eläimiä hännän päästä nenään saakka.
Hei! Joo ja varsinkin kaikki pehmytkudokset, jänteet, rustot ,nivelet ja nahka. Niitä harvoin tulee pistettyä paistinpannulle, mutta luuliemessä erinomaisia.
Terv. Risto
Kiitos tästä! Itse olen keitellyt luulientä muutaman vuoden ajan. Olen uunissa paahtanut luut juureksien ja mausteiden kera. Erinomaista on tullut. Syksyllä hankin taas poronluita Lapista ison määrän. Olen pakastanut liemen minigrip- pusseihin. Ne jäätyvät litteiksi pakasteessa, eivät vie paljon tilaa. Luulientä kun nauttii päivittäin, niin ei ole tarvetta ostaa kalliita beauty-kollageeneja 😇
Tv.Anita
Moikka Anita 🙂 Kiitos paljon kommentista. Tuo liemen pakastaminen minigrippeihin on tosi hyvä idea, kiitos siitä, pitää laittaa kokeiluun! Ihanaa kesän jatkoa ja juhannusta toivotellen, Sari