paasto

Pätkäpaastoa pidempi paasto (48-72h) osa 1

Pätkäpaastoa pidemmällä paastolla on huikeita terveys- ja painonpudotushyötyjä. Paasto polttaa rasvaa sekä tekee hyvää mm. ruuansulatukselle, immuunijärjestelmälle sekä aivoillesi.

Blogini sisältää affiliatemarkkinointia, linkkien sekä mainosbannereiden muodossa. Tällaiset linkit olen merkinnyt postauksissani (* . Affiliatemarkkinointi tarkoittaa sitä, että saan näiden linkkien ja mainosten kautta pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteita.

Pätkäpaastoa pidempi paasto

Pätkäpaastoa pidemmällä paastolla (48-72h) on huikeita terveys- ja painonpudotushyötyjä.

Pätkäpaasto saattaa olla sinulle jo tuttu aihe. Jos näin ei kuitenkaan ole, lue siitä lisää täältä. 

Tällä kertaa perehdytän sinut pätkäpaastoa pidempään 48-72 tunnin paastoon.

Paasto voi toki kestää pidempäänkin kuin 72 tuntia, mutta tästä minulla ei itsellä ole henkilökohtaisia kokemuksia. Kirjoitan aina mielelläni asioista joita olen ihmiskokein testannut itselläni 🙂

Pitkän paaston hyödyt

Pitkällä paastolla on paljon muitakin (jopa paljon tärkeämpiä) hyötyjä, kuin pelkkä rasvanpoltto ja painonpudotus.

Toki se on äärimmäisen tehokas tapa laittaa elimistö polttamaan rasvaa superisolla liekillä, enkä vähättele tätä ominaisuutta ollenkaan!

Mutta me kaikki varmasti haluamme myös elää pitkän terveen elämän. 

Pitkä paasto tarjoaakin tähän paljon ”eväitä” ja sen vuoksi se onkin hyödyllistä itse kullekin. Myös niille, jotka eivät painonpudotusta tavoittele.

 Paaston aikana keho saa levätä ja korjata itseään. 

Paaston hyödyt 

Ketonit

Pitkän paaston aikana kehosi tuottaa paljon ketoneita. Ketoneiden eritys on erittäin voimakasta 24 -48 tunnin paaston jälkeen.

Ketonit tarjoavat energiaa paaston aikana. Tämän lisäksi ne vähentävät tulehdusta kehossa, joten paastosta on hyötyä tulehdustilojen hoidossa.

Ruuansulatus

Mikäli syöt jatkuvasti, ruuansulatuselimistösi on töissä yötä päivää. Sillä ole koskaan aikaa levätä ja korjata itseään. Paastoamalla pidempään, annat ruuansulatuselimistöllesi sen ansaitseman loman. 

Paasto tekee hyvää aivoillesi

Pitkä paasto auttaa kasvattamaan uusia aivosoluja mm.hippokampuksessa, joka on muistikeskus. Näin ollen se parantaa muistiasi. (Dr.Berg, 2018) 

Tämän lisäksi pitkällä paastolla on muitakin kognitiivisia hyötyjä.

The Journal of Applied Physiology :ssa julkaistun tutkimuksen mukaan yli 48 tunnin paasto lisää hermosolujen määrää aivoissa. Tämä muun muassa lisää keskittymiskykyä paaston aikana (DeLauer, 2019).

Mitokondriot

Paasto lisää mitokondrioidesi määrää. Mitokondrioiden tehtävä on tuottaa energiaa soluillesi. Niiden lisääntyessä tunnet olosi energisemmäksi.

Tämä on yksi syy, miksi olet hyvin aikaansaava pitkän paaston aikana. 

Kantasolut 

Paasto lisää kantasolujen tuotantoa. Kantasolut ovat mihinkään erityiseen tehtävään erikoistumattomia soluja, joista muodostetaan uusia soluja kehon tarpeiden mukaan.

Kantasolujen määrä vähenee iän myötä. On tärkeää huomioida, että myös stressi, jatkuva syöminen ja ruokavalion sisältämä sokeri vähentävät niiden määrää (Dr.Berg, 2018).

Autoimmuunisairaudet ja immuunijärjestelmä 

Autoimmuunisairaudet aiheuttavat tulehdusta. Paasto vähentää tulehdusta.

Pitkästä paastosta voi siis olla suurta hyötyä henkilöille, jotka kärsivät autoimmuunisairauksista. 

Lisäksi paasto vahvistaa kehon immuunijärjestelmää. Vahva immuunijärjestelmä on paras ase taistelussa tartuntatauteja vastaan. 

Autofagia

Sana autofagia tarkoittaa ”itsensä syömistä” . Kuulostaa pahalta, mutta se on oikeasti hyvä asia. 

Paaston aikana keho menee “itsensä kierrätys” -tilaan. Tämä tila poistaa soluistasi kaikki jollain lailla vioittuneet osat. 

Näitä ovat mm. infektoituneet ja  kuolleet solujen osat sekä vanhat proteiinit.

Kehosi kierrättää nämä osat uudelleen käyttöön, tehden niistä uusien solujen rakennusaineita. 

Lisäksi kehosi käyttää tätä kierrätettyä materiaalia myös energiana.   

Kiitos kun luit. 

Seuraavassa osassa annan neuvoja paaston aloittamiseen, paastosta “selviämiseen” sekä paaston purkamiseen eli sen lopettamiseen 🙂

Onko sinulla kokemuksia pitkästä paastosta? Olisi mukavaa kuulla niistä!

Lähteet:

 DeLauer, T. (2019) Beginners Guide to Prolonged Fasting | 24-72 Hour Fasting Instructions. Beginners Guide to Prolonged Fasting | 24-72 Hour Fasting Instructions – YouTube

Dr.Berg (2018) Amazing Benefits of Prolonged Fasting – Dr.Berg.  Amazing Benefits of Prolonged Fasting – Dr.Berg – YouTube

1 ajatus aiheesta “Pätkäpaastoa pidempi paasto (48-72h) osa 1”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *