Pitkällä paastolla on paljon terveysvaikutuksia. Tällä kertaa paneudun siihen miten paasto kannattaa aloittaa, mitä sen aikana tapahtuu ja miten se puretaan. Onnistuneen pitkän paaston 48-72 takaa parhaiten “pohjatyö”, joka kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen itse paaston aloittamista.
Mikäli noudatat ketoruokavaliota, tulet saamaan parhaat hyödyt irti paastostasi.
Blogini sisältää affiliatemarkkinointia, linkkien sekä mainosbannereiden muodossa. Tällaiset linkit olen merkinnyt postauksissani (* 🙂
Pätkäpaastoa pidempi paasto
Edellisessä blogikirjoituksessani perehdytin sinut pätkäpaastoa pidempään 48-72 tunnin paastoon.
Pidempi paasto voi toki kestää pidempäänkin kuin 72 tuntia. Tästä minulla ei kuitenkaan ole henkilökohtaisia kokemuksia. (Vielä?).
Pidempi paasto on hyödyllinen niin painonpudotuksen, kuin hyvinvoinninkin kannalta.
Miten aloittaa pitkä paasto?
Ketoosi
Onnistuneen pitkän paaston 48-72 takaa parhaiten “pohjatyö”, joka tulee tehdä ennen itse paaston aloittamista.
Mikäli noudatat ketoruokavaliota, tulet saamaan parhaat hyödyt irti paastostasi.
Mikäli et ole ketoosissa ennen paaston alkua, paastosi alkaa sillä, että kehosi tyhjentää glykogeenivarastonsa. (Eli lihaksiin ja maksaan varastoidut sokerit).
Kun glykogeenivarastot ovat tyhjät, kehosi alkaa tuottamaan ketoaineita vaihtoehtoisena energiana.
Ketonit tarjoavat kehollesi energiaa paaston aikana. Tähän kaikkeen voi kulua jopa muutama vuorokausi.Lisäksi ketoneilla on myös terveysvaikutuksia.
Mikäli et siis ole ketoosissa ennen paastoa, voit joutua odottelemaan paaston antamaa energiaa ja terveyshyötyjä todella kauan.
Olisiko siis mukavampi aloittaa paasto ketoosissa ja hyötyä paaston terveyttä tukevista vaikutuksista heti alkuunsa?
Minun mielestä tämä kuulostaa mukavammalta vaihtoehdolta!
Pätkäpaasto
Elimistö kannattaa totuttaa paastoamiseen pikku hiljaa.
Ihan jo mukavuussyistäkin.
Kolmen päivän paasto voi olla tottumattomalle ensikertalaiselle erittäin rankka kokemus. Se voi myös helposti päättyä omaan mahdottomuuteensa.
Aloita siis maltillisesti.
Mikäli et ole koskaan syömättä 12 tuntia putkeen, sekin on jo alku. Kasvata paastoaikaa pikkuhiljaa, esim. 14 tuntiin, siitä 16 tuntiin, 18 tuntiin, 20 tuntiin ja niin edelleen.
Takaan, että kokemuksesi tulee olemaan paljon miellyttävämpi!
Oman ensimmäisen pidemmän paastoni aloitus
Olen itse ollut ketoruokavaliolla ja pätkäpaastolla yli kolme vuotta.
Vasta viime vuonna uskaltauduin tekemään ensimmäisen pitkän paastoni. En ollut koskaan aiemmin paastonnut 72 tuntia ja päätin tammikuussa, että nyt siihen tulisi muutos.
Aloitin paastoni lauantaina 16.1 syömäni aterian jälkeen. Paastoni loppui tiistai-iltana 19.1. kuuden maissa.
Aloitin paastoon valmistautumisen hyvissä ajoin. Paastoan normaalisti n. 16-20 tuntia ja syön pääasiallisesti 2 ateriaa päivässä.
Ennen paaston aloitusta söin muutaman päivän vain kerran päivässä, jolloin paastoa tuli n.23 tuntia.
Lisäksi laskin hiilihydraattimääräni todella alas. Söin muutaman päivän ennen paastoa lähelle 0 hiilihydraatteja päivässä.
Näin takasin itselleni pääsyn syvään ketoosiin ennen aloitusta. Uskon että tämä oli todella hyvä strategia, sillä nälkä on ollut vähäistä näiden päivien aikana.

Mitä syödä tai juoda paaston aikana?
Paaston aikana ei syödä yhtään mitään.
Juomaksi voit nauttia oman valinnan mukaan mustaa kahvia, teetä ja vettä (kuplilla tai ilman).
Niiden lisäksi kannattaa käyttää omenasiiderietikkaa ja suolaa (veteen sekoitettuna).
Omenasiiderietikkavettä kannattaa juoda, mikäli nälkä yllättää. Se kontrolloi nälän tunnetta.
Suola taas pitää huolta elektrolyyttitasapainostasi, joten se on myös tärkeää.
Miten paasto etenee?
Ensimmäisenä päivänä olo voi olla väsynyt.
Tämä riippuu paljon siitä, kuinka tottunut on paastoamaan. Esim. Jos on tehnyt monta 24 tunnin paastoa aiemmin, olo ei todennäköisesti ole kummempi kuin noina päivinä.
Tämä oli tilanne itselläni, sillä olen usein syönyt vain kerran päivässä ja paastoa on tuolloin kertynyt 23 -24 tuntia. Pientä nälkää tunsin päivän mittaan n.3 kertaa.
Nälkä tulee ja menee ”aalloissa”. Kun vain jaksaa odottaa kärsivällisesti, se häviää kyllä jonkin ajan kuluttua. Join kivennäisvettä omenasiiderietikalla kun olin nälkäinen.
Kylmät sormet ja varpaat vaivaavat, kuten aina paastotessa. Laitoin triplavillasukat jalkaan ja olen pitänyt välillä hanskoja kädessä sisällä.
Ehkä tämä pitkäpaasto sopisi paremmin kesään, kuin lapin talven paukkupakkasille (?)
Seuraavina päivinä ketoaineiden määrä kehossa on kasvanut todella paljon.
Ne tuottavat hyvin energiaa. Aamulla tunsin samanlaista pientä nälkää, kuten normaalistikin aamuisin.
Aamupalaksi join kahvia ja omenasiiderietikkaa kivennäisvedellä ja pienellä suolalisällä. Jatkoin niiden sekä teen tankkaamista pitkin päiviä.
Totesin tässä paaston aikana, että olen nukkunut nämä 3 viimeistä yötä todella hyvin. Tämä on uniongelmaiselle aivan mahtava kokemus!
Uskon tämän johtuvat korkeasta ketoneiden määrästä ja siitä, että herkkä vatsani on saanut lepoa.
Miten purkaa pitkä paasto?
Hitaasti hyvä tulee.
Eli pitkän paaston jälkeen syöminen kannattaa aloittaa hitaasti ja pienillä annoksilla.
Muutoin saatat tuntea itsesi todella huonovointiseksi.
Ensimmäinen ateriasi voisi olla vaikkapa kananmuna, pieni pala juustoa, luulientä tai avokado. Jotkut tykkäävät rikkoa paastonsa pähkinöillä.
Syö siis pieni ateria ja odota hetken aikaa kehon tuntemuksia kuunnellen. Nostata ruokamäärääsi pikkuhiljaa ja omien tuntemusten mukaan normaaliin.
Mielestäni kaikkein tärkeintä on se, että sinä syöt sitä, mikä sopii sinun kehollesi.
Pidempi paasto on tarjonnut vatsallesi lomaa, eikä sitä kannata missään nimessä kuormittaa liikaa heti ”töihin palatessa”.
Mieti siis tarkkaan, mikä on se sinulle paras vaihtoehto ja aloita sillä.
Nostele annoksia pikkuhiljaa ja oloasi kuunnellen.
Miltä pitkä paasto kuulostaa? Olisitko valmis kokeilemaan?

Keto Coach Sari on sertifioitu ketovalmentaja ja hyvinvointibloggaaja. Hän tarjoaa henkilökohtaista keto – ja pätkäpaastovalmennusta netin välityksellä.
Tässä on niin kiva lukea miten sulla on itse mennyt paaston jne. Kiitos että jaat näitä asioita
Kiitos palautteesta Matilda. Mielelläni jaan omia kokemuksia kanssanne, mikäli pidätte sitä hyödyllisenä 🙂
Hei.
Törmäsin postaukseesi kun aloin tutkimaan 72h paastoa. Kärsin lukemattomista terveysongelmista ja esimerkiksi kortisoli tasoni ovat moninkertaiset normaali ihmiseen verrattuna, niin aamun verikokeessa, päivän mittaan otetuissa testeissä kun 24h virtsan seurannassa. Nyt en muista tarkkaan mutta vrk virtsa tais viite olla jotain 30-140, viimeksi mulla oli 360. Olen kuitenkin paastoillut monesti jo 20-48h paastoja, sekä juuri la-su tein 24h paaston ja söin eilen 9 aikaan illalla kevyesti. Olen jo pitkään miettinyt tätä 72h paastoa sen ilmeisten terveyshyötyjen takia. Tänään aamulla kun heräsin niin ajattelin että nythän on hyvä hetki testata tätä koska pohjatyö on jo valmiina sekä nyt on loma, niin ei haittaa vaikka tulisi valvottua tai jotain muita onglemia. Eli nyt on jo 12h takana ja 60h edessä. nuo lyhyemmät paastot on jo ollut todella mullistavia terveydelleni, moni oire helpottunut aivan mielettömästi. Olen ”vasta” 39 vuotias mies, mutta jo 15v asti kärsinyt lukemattomista asioista ja jopa aivoleikkauksen joutunut läpikäymään reilut parivuotta sitten. Paastoilu on kyllä ollu tähän mennessä paras keino rajoittaa oireta ketoruokavalion kanssa sekä syön myös paljon ravintolisiä. Taustani on terveysalalta sekä luontaisterveys alalta, missä olen päässyt luennoimaan jopa lääkäreille. Eli ravinto on kunnossa, ravintoaineet on kunnossa, silti paasto auttaa parhaiten. Paaston jälkeen ajattelin aloittaa kevyesti oliiviöljyllä, ehkä mct öljyä sekä kefiriä. Myös maitohappoja otan sitten runsaammin. Kiitos kirjoituksestasi, se lisäsi intoa onnistua tässä. Toki menen kropan mukaan enkä väkisin venytä 72h mittaiseksi, mutta uskon että selviän tästä ilman suurempia ongelmia. Keskeytän kyllä jos alkaa tuntumaan pahalle. kunhan yli 60h saisin niin sekin olisi jo hyvä. Mukavaa kevättä 2023 🙂
Hei Taneli. Kiitos paljon kommentista ja tarinasi jakamisesta.
Tosi iso ilo kuulla, että olet löytänyt terveellisistä elämäntavoista ja paastosta apua terveyden tukemiseen. Olet hyvä esimerkki siitä, miten omilla valinnoilla voi vaikuttaa hyvinvointiin todella paljon.
Paasto lisää kortisolin eritystä elimistössä, joten jo ennestään korkeasta kortisolista kärsivän kannattaa olla tästä tietoinen ja varovainen pidempää paastoa suunnitellessa. Tämän vuoksi en suosittele lähtemään pidemmälle paastolle ilman riittävää tietoa ja tarvittaessa ammattilaisen tukea.
Sinun kohdallasi uskon kuitenkin kertomasi perusteella, että tunnistat kyllä olossasi, mikäli et voi hyvin ja purat paaston tarvittaessa jo aiottu aiemmin, kuten tuossa kommentissasi jo mainitsitkin. (Tämä lähinnä tiedoksi niille, jotka eivät ole asiaan ennestään perehtyneet).
Toivottavasti tarinasi motivoi ja kannustaa muita terveyden kanssa kamppailevia kokeilemaan ketoruokavaliota ja (maltillista) paastoamista. Mielenkiinnolla kuulisin, miten tämä pidempi paastosi sujui! 🙂