Ihmisten terveyden parannusta on markkinoidaan aktiivisesti kasvirasvoilla ja kolesterolilääkkeillä. Tähän rinnalle ovat tulleet laihdutusleikkaus ja – lääkkeet.
Eläinrasvoja on kymmeniä vuosia syytetty ihmisten sairastumisesta verisuonisairauksiin. Esimerkiksi kananmunaa ja lihaa on pidetty epäterveellisinä kolesterolin vuoksi kymmeniä vuosia.
Tähän on liittynyt myös taloudellisia intressejä, aina Mr kolesterolina tunnetun Ancel Keysin ajoista lähtien. Pääasiassa tätä valistustyötä on tehty kuitenkin hyvässä aikomuksessa.
Myönnän, että kiistatta on osoitettu: lyhyellä tähtäimellä ravinnon kolesterolin määrä vaikuttaa kolesteroliarvoihin hiukan ja siitä on joskus on terveyshaittaa. Keskimääräinen ruokavaliolla saatu vaikutus kolesterolitasoon on 3-6 % (Terveysportti 2023).
Vaikutus on yllättävän pieni ja vähäkolesterolisen ravinnon vaikutusta itse terveyteen ei ole saatu tutkimuksissa käytännössä todistettua. Tutkimuksia on kyllä tehty; kymmeniä vuosia kestäviä seurantoja esim. Helsingin liikemiestutkimuksessa tiukasti kasvirasvalle ohjattu ryhmä ei menestynyt terveytensä suhteen paremmin. Itse asiassa kokonaisuutena huonommin.
Näyttöä ravinnon tyydyttyneen rasvan haitoista ei ole saatu uusistakaan väestötutkimuksista
Näyttöä ravinnon tyydyttyneen rasvan haitoista ei ole saatu uusistakaan väestötutkimuksista. Esimerkiksi laajassa Eurooppalaisessa EPIC-tutkimuksessa yllättäen kananmunien ja juustojen runsas käyttö oli yhteydessä pienempään sepelvaltimotautisairastavuuteen.
Mitään loogista selitystä näihin ei ole osattu tarjota. Toki väestötutkimuksissa on hyvin paljon sekoittavia tekijöitä eli niistä ei pysty syy-yhteyksiä varmistamaan. Mutta jos tyydyttyneen rasvan syönti olisi kovin vaarallista, se kyllä näkyisi. Vertailuksi esim tupakoitsijan syöpäriski on kaikissa väestötutkimuksissa on ollut 15-30 kertainen. Merkittävä riskitekijä tulee hyvin niissäkin näkyviin.
Mielestäni tyydyttynyt rasva eli käytännössä eläinrasva tai kasvirasvoista kookosrasva ovat osa terveellistä ravintoa.
Hyvä puoli tyydyttyneissä rasvoissa on, kuten nimikin sanoo, että ne ovat kemiallisesti ”tyytyväisiä”. Niitä on suorastaan vaikea pilata ruoanvalmistuksessa tai prosessoinnissa.
Kun vastaavasti taas melkein kaikki kasvirasvat ovat tyydyttymättömiä eli kemiallisesti niissä on hiilten välillä herkemmin reagoivia kaksoissidoksia. Tämä altistaa haitallisille kemiallisille reaktioille mm. hapettumiselle.
Ihminen välttäisi hapettunut rasvaa luontaisesti, koska se on todella pahan makuista ja elimistölle haitallista. Elintarviketeollisuus on kuitenkin keksinyt monia keinoja tehdä halvalla tuotetuista pilalle hapettuneista kasvirasvoista kirkkaan keltaisia ja hyvänmakuisia.
Jopa siinä määrin, että ihminen koukuttuu niiden makuun. Käytännössä melkein kaikkien ravintoloiden ruoanlaitto perustuu näihin huonolaatuisiin kasviöljyihin. Ravintoloiden roskissa näkee paljon niitä isoja 20 litran valkeita rasvakanistereita.
Viralliset ravitsemussuositukset tulivat 1980-luvun alussa ja niiden aikana ihmisten metabolisen terveyden ongelma ovat käytännössä karanneet käsistä
Ei niistä ole ainakaan apua ollut. Yleislääkärin työpäivästä useimmiten suurin osa on aikuistyypin diabeteksen ja lihavuuden sekä niistä aiheutuvien kroonisten sairauksien hoitoa.
Esimerkiksi minun määräämistä lääkkeistä eniten on rahassa mitattuna diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Metabolisen terveyden suurin katastrofi jäävuoren huippuna on verensokerien nousu eli aikuistyypin diabetes. Verensokerit saadaan jotensakin pysymään siedettävinä määräämällä muutaman kuukauden välein aina uusi lääke.
Myös uusien GLP1-analogi laihdutuslääkkeiden ajan kanssa hiipuva teho tulee yllätyksenä potilaalle ja hoitavalle lääkärille. Poikkeuksiakin on, osa ottaa itseään niskasta kiinni ja pistää elämäntapansa kuntoon. Toki näitä potilaita näen sitten ehkä lähikaupassa sattumalta, mutta vastaanotolla tavataan vähemmän.
Kolesterolilääkkeet nähdään yhtenä terveyden pelastavana ritarina
Kolesterolilääkkeet nähdään yhtenä terveyden pelastavana ritarina. Niihin usko on niin vahva, että uusilta lääkkeiltä ei enää vaadita kuin lääketehtaan omat tutkimukset.
Esimerkiksi riittää osoittaa, että lääke laskee kolesterolin tasoa. Pidetään itsestään selvänä, että kolesterolitason lasku on terveyshyödyn merkki.
Kannattaa muistaa, että levinnyt syöpäkin voi laskea veren kolesterolitasoa reilusti.
Uusilta lääkkeiltä ei enää vaadita puolueettomissa tutkimuksissa hyötyä potilaan sairaiden kannalta eli ns. päätetapahtuma hyöty on jäänyt toissijaiseksi asiaksi. Riittää vaikutus johonkin mittaukseen tai vasta-ainetasoihin. Yhteiskunta on näistä vielä valmis maksamaan hyvin kalliin hinnan.
Esimerkiksi uusimmat kolesterolilääkkeet maksavat yli 1000 euroa kuukaudessa. Eikä ketään tunnu edes häiritsevän, että virallisten käypähoito-ohjeiden laatijoilla on vahvat taloudelliset sitoumukset lääketeollisuuteen.
Myös perusterveelle ihmiselle hiukan kolesteroli koholla vähillä riskeillä ollaan tarjoamassa kolesterolilääkettä
Vaikka hyöty on todistetusti vähäinen ja tunnetusti esimerkiksi statiini-kolesterolilääke aiheuttaa sivuvaikutuksia: insuliiniresistenssiä, kipuja, vähentää lihassolujen rasvahappojen käyttöä ja voi heikentää fyysistä kuntoa. Etenkin vanhuksella tuo viimeksi mainittu voi olla kohtalokas sivuvaikutus.
Kolesterolilääkkeiden haittoja on kovasti vähätelty ja hyötyä liioiteltu. Tämä tuntuu säilyvän myös virallisena totuutena. Myös kolesterolilääkkeillä on oma paikkansa, enkä kehota ominpäin niiden käyttöä lopettamaan.
Sydänlääkäri Dr Aseem Malhotra on jo yli 10 vuotta ollut hyvä kriitikko rasvahumpuukille.
Hänen tekemiä julkaisuja on kyllä yritetty suurella rahalla vääräksi todistaa, mutta siinä ei ole onnistuttu.
Hän on onnistunut herättämään hyvää lääketieteen kehitystä ja ihmisten terveyttä parantavaa keskustelua. Hänkin kyllä haastattelussa myönsi, että on olemassa potilaita, joille itsekin suosittaa kolesterolilääkettä. Eli hän ei ole ”laput silmillä ääriaktivisti”.
Lääketieteen kehitys on aina perustunut tutkimusten avoimeen julkaisuun ja kritiikin sallimiseen. Hänen tekstejä lukiessa pitää muistaa, että hän edustaa mielipiteen toista ääripäätä.
Tällä hetkellä valitettavasti on menossa suurten kaupallisten julkaisualustojen tukemana ”lääketieteellinen harhatieto” kampanja.
Lääkkeiden kritisointi on suoraan lääketieteellistä misinformaatiota, jonka näkyvyyttä rajoitetaan.
Uuden lääkkeen tuottaja saa myös herkästi mieleisensä tutkimukset tietoa hakeville näkyviin. Tämä sisältää vakavan yhteiskunnallisen riskin. Yhteiskunta maksaa uusista lääkkeistä kohtuuttoman hinnan ilman, että saavutetaan ihmisten terveyden parantumista. Kalliilla uusilla lääkkeillä on merkittävä osuus länsimaiden talouden velkaantumisessa.
Kuopiossa 2.7.2023
Lääkäri Ari Miettinen
Lähteet:
Epic tutkimuksen rasvojen analyysi JAHA dec 2021
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.120.019814
Do statins really work? Who benefits? who has the power to cover up the side effects?
Dr Aseem Malhotra 3.9.2019 European Scientist
Autan ketoruokavalioon tutustuneita löytämään itselleen optimaalisen tavan syödä, jotta he voivat vihdoin saavuttaa unelmakehonsa pysyvästi.