Vaarannatko hyvinvointisi syömällä kasviksia? Kasvitoksiinit osa 1

keto ja kasvitoksiinit

Siis mitä? Kasviksetko voisivat olla pahasta?

Nyt varmaan haluat kysyä minulta mitä tämä tarkoittaa, sillä kehoitan yleensä lukijoitani syömään runsaasti kasviksia päivittäin?!?

Kyllä. Niin teen. Suurimman osan ajastani. Joten antakaahan kun selitän, mistä tässä on kyse. 

Olen sertifioitu ketovalmentaja ja suosittelen noudattamaan terveellistä ketoruokavaliota. Terveellisellä ketoruokavaliolla syödään noin 500 gr kasviksia päivittäin. 

Tällainen ruokavalio sopii todella monille. Heidän painonsa putoaa ja hyvinvointinsa kohenee kaikinpuolin huomattavasti. 

Pitää kuitenkin muistaa, että me olemme kaikki erilaisia ja osa meistä reagoi huomattavasti toisia herkemmin ruokavalion sisältämiin aineisiin. 

On olemassa ihmisiä, jotka saavat mitä erilaisimpia oireita ruokavalionsa kasviksista. 

Osa on niille jopa niin herkkiä, että kaikkien kasvisten välttely parantaa heidän vointiaan huomattavasti. 

kasvitoksiinien välttely

Kasvitoksiinit ovat kasvien itsepuolustuskeino syöjiä vastaan

Toisin kuin usein ajattelemme, kasvit eivät ole olemassa  täällä maan päällä siksi, että haluaisivat päätyä lautasellemme.

Todellisuudessa kasvit eivät halua tulla syödyksi. 

Ne haluavat elää omaa elämää ja levittää siemeniään jatkaakseen lajinsa kukoistusta. Se on niiden olemassaolon tarkoitus. 

Kasvit eivät voi paeta petoja (sienet, hyönteiset, eläimet…) tai taistella niitä vastaan kynsin ja hampain. 

Mutta tämä ei tarkoita, että ne olisivat täysin puolustuskyvyttömiä. 

Kasveilla on “aseita” taistelussa meitä vastaan. Näitä aseita kutsutaan kasvitoksiineiksi. Ne voivat aiheuttaa sinulle paljon erilaisia ongelmia. 

Käsittelen kasvitoksiineja kolmiosaisessa artikkelisarjassa. Tässä ensimmäisessä osassa tarjoan yleiskatsauksen aiheeseen. 

Kasvitoksiinit

Kolme kasvitoksiinia, joita tulen tässä artikkelisarjassa käsittelemään ovat: 

Oksalaatit, lektiinit ja fytiinihappo. 

Pitääkö sinun olla niistä huolissasi? 

Kasvitoksiinit ovat myrkkyjä, jotka eivät aiheuta sinulle välitöntä hengenvaaraa. Olettaen, että syöt siis yleisestiottaen syömiskelpoisia kasveja. 

Eli nyt ei puhuta ns.myrkyllisistä kasveista, joiden toksiini (myrkky) pitoisuudet ovat aivan omaa luokkaansa ja voivat tappaa jopa pienissä määrin nautittuina. 

Kasvitoksiinien haittavaikutukset ovat hiljalleen kehittyviä sekä pitkäkestoisia ja siksi niiden aiheuttamia oireita voi olla vaikea tunnistaa. 

Ne voivat aiheuttaa tulehdusta kehossa. Tulehdus voi muuttua krooniseksi ja voit myös sairastua autoimmuunisairauteen.

Tällaisia autoimmuunisairauksia ovat mm. psoriasis, lupus, nivelreuma, Crohnin tauti, keliakia, ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS), ja kilpirauhassairaus Hashimoton -tauti  (Berry, 2020). 

kasvitoksiinit ja autoimmuunisairaudet

Keskustelu kasvitoksiineista käy kuumana “ketomaailmassa” 

Osa seuraamistani asiantuntijoista (kuten Dr.Paul Saladino ja Dr.Shawn Baker) painottavat kasvitoksiinien vaarallisuutta ihmisten terveydelle ja kehoittaa pääasiallisesti välttämään niitä kokonaan. 

He ovat karnivoriruokavalion puolestapuhujia.

Karnivoriruokavalio sisältää ainoastaan eläinperäisiä tuotteita. Eli se eliminoi kaikki kasvitoksiinit pois noudattajansa ruokavaliosta. 

Toiset asiantuntijat (kuten Dr.Berg ja Thomas DeLauer) suhtautuvat kasvitoksiineihin rennommin.

He toteavat niiden voivan olla osa terveellistä ruokavaliota, kunhan kiinnität huomiota niiden määriin tai siihen mitä niiden kanssa syöt. 

Esimerkiksi oksalaattien haittavaikutuksia voidaan vähentää, kun niiden kanssa syödään kalsiumpitoisia ruoka-aineita tai käytetään sitruunamehua. 

Ruuan lektiinimäärää voi taas vähentää liottamalla lektiinipitoisia ruokia yön yli sekä keittämällä ne. 

Voitko sinä syödä niitä?

Valitettavasti en pysty antamaan sinulle varmasti “oikeaa” vastausta sen suhteen, kannattaako sinun syödä kasvitoksiineja sisältäviä ruokia. 

Mielestäni vastaus riippuu hyvin paljon siitä, miten sinä voit tällä hetkellä. 

Olemme kaikki yksilöitä ja kehomme reagoivat kasvitoksiineihin eri tavoin.

Osa saa niistä rajuja ongelmia, kun taas toisille ne eivät tunnu aiheuttavan minkäänlaista haittaa. 

Mikäli kärsit jostain autoimmuunisairaudesta, tai sinulla on esimerkiksi vatsavaivoja, joihin et tunnu löytävän selitystä, suosittelen sinua kokeilemaan kasvitoksiinien välttelyä. 

Kaikista parhaiten se onnistuu muuttamalla ruokavalio täysin eläinperäiseksi eli karnivoriksi.

Mikäli haluat lukea lisää tietoa täysin eläinperäisestä ruokavaliosta, suosittelen vierailemaan Saalistaja.fi -sivustolla.

Sivusto sisältää kattavasti lisätietoa sekä karnivoriruokavaliosta että kasvitoksiineista.  

Kasvikset eliminoivaa ruokavaliota kannataa noudattaa tiukasti vähintään 90 päivää putkeen.

Tänä aikana alat huomaamaan kehossasi positiivisia muutoksia, mikäli ongelmasi johtuvat kasvitoksiineista. 

Mikäli tuon ajan jälkeen et ole kiinnostunut jatkamaan tällaista ruokavaliota, voit alkaa pikkuhiljaa nostattamaan kasvisten määrää ruokavaliossasi.

Painotan sana pikkuhiljaa!

Suolistosi on jo saattanut tottua täysin uudenlaiseen ruokavalioon ja voi reagoida rajusti kasvisten paluuseen.Tämä voi ilmetä esim.ripulina tai ummetuksena.

Tee se siis maltilla ja omaa oloa kuunnellen. 

Kirjaa ylös syömisesi ja mahdolliset oireesi, mikäli ne palaavat.

Näin voit saada selville, mikä ruoka erityisesti aiheuttaa sinulle ongelmia ja pystyt välttämään sitä ruokavaliossasi. 

ruokapäiväkirja

Ensi kerralla tutustumme oksalaatteihin 

Seuraavassa blogipostauksessa perehdytään tarkemmin oksalaatteihin. Siihen mitä ne ovat ja mitä ongelmia ne saattavat sinulle aiheuttaa.  

Mikäli et malta odottaa artikkeleitani, voit lukea (englanniksi) lisää kasvitoksiineista  Dr.Kevin Stock:n julkaisemasta oppaasta: Health Dangers of a Plant-Based Diet | Meat Health

Lähteet: 

Berry, K. (2021). 10 AUTOIMMUNE Conditions Benefit from CARNIVORE Diet (Research) 202110 AUTOIMMUNE Conditions Benefit from CARNIVORE Diet (Research) 2021 – YouTube

4 kommenttia artikkeliin “Vaarannatko hyvinvointisi syömällä kasviksia? Kasvitoksiinit osa 1”

  1. Todella mielenkiintoista asiaa.Eipä olisi ikinä tullut mieleen, että kasvisten syönti voi olla terveydelle haitallista. Kiitos tästä. Pistää miettimään.

  2. Hei Sari! Aloitin pari vuotta sitten niinsanotun terveellisen ketodietin, joka sisälsi paljon terveellisiä vihreitä lehtiä ja viherjauheita. Nämähän tietysti blendattiin ja kyllä oli terveellistä. Muutama viikko sitä rataa ja päivisin tuli hirveitä väsymyskohtauksia. Vaimolla samoja oireita väsymystä ja huimausta. Tähän loppui smootiet ja ylenmääräinen terveellisten vihannesten tankkaus. Suunta enemmän karnivoreen ja ihmeparantuminen viikossa. Että se niistä salaateissa. Kiitos hyvästä bloggauksesta jatka näitä!

    1. Kiitos tarinasi jakamisesta Risto 🙂 Se on hyvä esimerkki siitä, miten me olemme kaikki yksilöitä. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä ole ollenkaan optimaalinen toiselle. Tämä pätee myös ketoruokavalioon! Itselleen paras vaihtoehto löytää aina omaa kehoaan kuunnellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *