Olemme stressaantuneempia kuin koskaan ennen – voiko tällä olla tekemistä painonhallintaongelmien kanssa? Stressi aiheuttaa muun muassa uniongelmia, mielialanvaihtelua, ahdistusta, muistiongelmia, vatsavaivoja.. oirelista tuntuu olevan loputon. Näiden oireiden lisäksi stressi saattaa haitata myös painonhallintaprojektiasi.
Blogini sisältää affiliatemarkkinointia, linkkien sekä mainosbannereiden muodossa. Tällaiset linkit olen merkinnyt postauksissani (*
Olemme stressaantuneempia kuin koskaan ennen – voiko tällä olla tekemistä painonhallintaongelmien kanssa?
Stressi. Valitettavan tuttu tunne varmasti myös sinulle. Etkä muuten ole yksin!
Elämämme ja ympäröivä maailma muuttuvat jatkuvasti stressaavimmiksi. Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksen mukaan naisten stressi on noussut 25 vuoden aikana 18 %, miesten stressin nousun ollessa hurjat 24% (Jaakkola, 2012).
Ympäri Eurooppaa tehtyjen tutkimusten mukaan stressiin liittyvät ongelmat ovat tänä päivänä yleisin syy pitkiin sairauslomiin (Blom et al. 2020).
Stressi aiheuttaa muun muassa uniongelmia, mielialanvaihtelua, ahdistusta, muistiongelmia, vatsavaivoja.. oirelista tuntuu olevan loputon.
Näiden oireiden lisäksi stressi saattaa haitata myös painonhallintaprojektiasi.
Näin ollen vastausta kysymykseen voiko stressi lihottaa on lyhyt ja ytimekäs:
Kyllä!
Stressi voi ja pitkään kestäessään varmasti lihottaa sinua.
Miten stressi vaikuttaa painonhallintaan?
Tiesitkö, että jatkuva stressi voi haitata painonpudotusta?
En tarkoita tällä ainoastaan sitä, että ollessamme stressaantuneita mielemme tekee usein lohturuokaa. Rasvaista, suolaista tai makeaa..
Tiedäthän, sitä sellaista mistä tulee hyvä olo.. toki yleensä vain hetkellisesti, sillä useasti morkkis hiipii mieleen melkein välittömästi, kun lautanen on tyhjä.
Tämä sitten taas puolestaan aiheuttaa sinulle lisää stressiä, näin ruokkien kierrettä entisestään.
Stressihormoni
Kaikki kokemasi stressi lisää kortisolihormonin eritystä elimistössäsi, minkä vuoksi sitä kutsutaankin stressihormoniksi.
Kun kortisolihormonia erittyy vereen, se vapauttaa elimistöstä glukoosia (eli sokeria), josta kehosi saa nopeasti lisäenergiaa. Tätä kutsutaan taistele tai pakene-reaktioksi.
Nimi juontaa juurensa ihmiskunnan alkuaikoihin. Luolamiehen sekä -naisen kokema stressi liittyi pääsääntöisesti tilanteisiin, joissa he joutuivat petojen jahtaamiksi.
Tuolloin tilanteesta johtuneen stressin vapauttaman sokerin tarjoama lisäenergia oli tarpeen hengissä selviytymisen kannalta.
Ihmisen keho ei ole muuttunut noista ajoista, vaikka stressimme kumpuaa tänä päivänä hyvin erilaisista lähteistä.
Kehosi kestää edelleen hyvin lyhytkestoista stressiä, mutta kun stressi muuttuu jatkuvasti läsnä olevaksi, pitkäkestoiseksi stressiksi, se alkaa luomaan ongelmia.
Tämä johtuu siitä, että stressihormoni kortisoli pitää veren sokeritasoa yllä.
Näin voi käydä siitäkin huolimatta, että noudattaisit ketogeenistä eli ketoruokavaliota, jolla nautitaan hyvin rajallisesti verensokeria nostattavia hiilihydraatteja.
On hyvä huomioida, että aina kun verensokerisi nousee, elimistösi erittää insuliinihormonia laskeakseen verensokerin alas.
Jatkuvasti koholla oleva insuliini johtaa puolestaan ongelmaan, jota kutsutaan insuliiniresistenssiksi.
Insuliiniresistenssi on yleisin ylipainon ja painonpudotushaasteiden syy. (Fung, 2016).
Psyykkinen ja fyysinen stressi
Kun puhumme stressistä, mieleesi nousee varmasti ensimmäisenä ajatus, että se on henkistä.
Rahahuolet, kiire töissä, arjen hallinta, ihmissuhteet ja niin edelleen.
Ja näinhän se onkin. Tällaista stressiä kutsutaan psyykkiseksi stressiksi. Sinun kannattaa kuitenkin olla tietoinen siitä, että stressi voi olla myös fyysistä.
Esimerkiksi hiilihydraattien syömisestä johtuva raju verensokerin heittely aiheuttaa elimistöösi stressiä!
Fyysinen stressi aikaansaa kehossasi aivan samanlaisia reaktioita, kuin psyykkinen stressi, aiheuttaen sinulle täysin samanlaisia ongelmia. (Ekberg, 2018).
Stressin vähentäminen on siis kokonaisvaltaisen hyvinvointisi kannalta äärimmäisen tärkeää.
Nyt kun olen varoitellut sinua stressin vaaroista, mieleesi nousee varmasti kysymys, mitä voit tehdä asialle?
Mikäli haluat pysyä terveenä sekä ihannepainossasi, suosittelen että alat aktiivisesti lisäämään erilaisia stressinhallintakeinoja elämääsi.
Seuraavassa artikkelissani annan sinulle käytännön vinkkejä stressinhallintaan mm. ruokavalion avulla.
Mikäli koit tämän artikkelin hyödylliseksi -ethän epäröi jakaa sitä eteenpäin somessa – Kiitos avusta 🙂
Sari
Lähteet:
Blom, V., Kallings, L. V., Ekblom, B., Wallin, P., Andersson, G., Hemmingsson, E., & Ekblom Bak, E. (2020). Self-reported general health, overall and work-related stress, loneliness, and sleeping problems in 335,625 Swedish adults from 2000 to 2016. International journal of environmental research and public health, 17(2), 511.
Ekberg, S. (2018). Cortisol and Stress Response (What you must know). Dr Sten Ekberg Wellness For Life. https://www.youtube.com/watch?v=b0jYpbUAVz4.
Fung, J. (2016). The Obesity Code: Unlocking the Secrets of Weight Loss. Scribe Publications.
Jaakkola, K. (2012) Hormonitasapaino – Opas energiseen elämään. Tammi. Helsinki.
Keto Coach Sari on sertifioitu ketovalmentaja ja hyvinvointibloggaaja. Hän tarjoaa henkilökohtaista keto – ja pätkäpaastovalmennusta netin välityksellä.